Инфо

7. март 2013.7. мар 2013.
ИЗВИЂАЧИ

ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА ИЗВИЂАЧКОГ ШКОЛСТВА

Школовани кадрови јака организација. Шабац један од извиђачких школских центара у Србији. Популарне школске учионице ““ Летњиковац, Цер, Гучево, Бања Ковиљача, Шарена Буква. Школарци из 1973. године и данас воде извиђачку организацију
У Савезу извиђача Србије, у његовој последњој реорганизацији после Другог светског рата, руководећи људи су увидели да без стално школованих кадрова организација не може напредовати а још мање опстати. За стручну помоћ и рад са извиђачима руководећи људи су затражили помоћ од ЈНА и просветних радника. И нико није одбио сарадњу. У то време, почетком 1951. године, и држава је била веома наклоњена извиђачкој организацији. Врло брзо почеле су да се организују такозване “Шумске школе“, јер су одржаване у природи и често на отвореном простору.
Познате су, у то време, републичке школе у Србији у Карбулову, Закути, Дивчибарима и другим местима. То су биле републичке школе а на ужем нивоу сваки општински савез за своје потребе организовао је летње и зимске извиђачке школе.
У нашој широј околини атрактивна места за извиђачке школе била су Цер, Гучево, Шарена Буква, Бања Ковиљача и друга места.
Организатор свих ових школа је био општински Савез, а сарадњу су пружали ЈНА, омладинска организација, општина, ТО, основне и средње школе. Стручни предавачи били су официри ЈНА, просветни радници и представници из републичког Савеза.
Повод за подсећање на извиђачко школство је извиђачка шумска школа на Шареној Букви, јануара 1973. године. Ову школу похађало је 40 извиђача из Шапца и Лознице. Школа је била на врло атрактивном месту код Крупња, на надморској висини од 805 м.
Старешина школе био је Веља Милошевић, начелник Милан Алимпић, вође чета унутар школе Витомир Поповић и Владан Петровић са сарадницима Животом Исаковићем, Томом Милутиновићем, Србом Јовановићем, Милутином Тодоровићем -Син и другима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa