Инфо

14. март 2013.14. мар 2013.
МАРТОВСКИ ПРЕВРАТ - ЂИЛАС, НАПРЕДЊАЦИ И ОСТАТАК ОПОЗИЦИЈЕ БЕЗ СНАГЕ ЗА СМЕНУ ВЛАСТИ

ОБРНИ ПРЕОКРЕНИ СВЕ ОСТАЛО ИСТО

Ко је сад власт а ко опозиција, питање је на које ни наупућенији локални политички аналитичари у Шапцу нису могли јасно да одговоре протекле седмице. Наиме, од како је коалиција окупљена око СНС, СПС, УРС, ДСС подржана од стране “Преокрета“ и четири одборника ДС, прошлог четвртка, поднела захтев да се у дневни ред редовне седнице Скупштине града уврсте и захтеви за промену свих локалних органа власти, из часа у час до јавности су стизале различите, често опречне информације.
Епилог ситуације десио се на јучерашњој Скупштини којој је присуствовало 36 од 69 одборника и није изгласано неповерење актуелној локалној власти. Нови предлог за смену власти законски не може бити покренут наредних 6 месеци.
Но, кренимо редом.
Ђилас се свети Шапцу
Локална јавна гласила објавила су прошлог четвртка вест да је у Градску управу стигао захтев за измену дневног реда седнице Скупштине града. За покретање питања смене градоначелника, заменика градоначелника, чланова градског већа, председника Скупштине, односно целокупне шабачке “владајуће поставке“ изјаснило се 40 актуелних одборника. Већ осведоченој опозицији, потписе су прикључили и одборници СПО, ЛДП и четири одборника ДС.
- Ова коалиција тренутно броји 40 одборника, а очекује се да до почетка Скупштине тај број буде и већи. Око Српске напредне странке и Александра Вучића окупио се један блок који је за промене у Шапцу. Наш програм је усклађен са републичком Владом и њеним пројектима, и сходно томе и Шабац ће кренути у тотално другом правцу од досадашњег ““ оптимистично је тог дана изјавио кандидат за новог градоначелника Шапца Бобан Бирманчевић.
Одговор је стигао у четвртак вече. Конференцију за новинаре, у Градској управи организују градоначелник Милош Милошевић и заменик градоначелника Немања Пајић. Обојица се слажу у једном, да је заоштрена политичка ситуација у Шапцу резултат конфликта на релацији Драган Ђилас - Душан Петровић, али и констатују да је ово само једна у низу криза која ће бити са успехом преброђена. Најављено је интензивирање контаката са одборницима, у циљу предочавања суштине политике која се у Шапцу води више од деценије.
- Од када је наш Градски одбор једногласно дао подршку Борису Тадићу нисмо по “укусу“ Драгану Ђиласу, а након искључења Петровића из странке сав свој гнев преусмерио је на Шабац. Овде је послао Борисава Стефановића са само једним циљем, да сруши локалну власт. У понедељак смо са представницима челних људи партија са којима имамо склопљен коалициони споразум имали политички савет, на којем смо презентовали идеје за градску скупштину. У уторак је без проблема одржана седница Градског већа, сутрадан послали позив одборницима за седницу. У среду вече, Стефановић поново борави у Шапцу и то резултира овом иницијативом опозиције за смену власти ““ истакао је тада Милошевић, и напоменуо да су одборници ЛДП ставили свој потпис на Захтев мимо одредаба и одлука своје странке, и да је посебно погођен што су се на тај корак одлучили и представници СПО, дугогодишњег партнера у власти.
-Оно што се тренутно дешава у Шапцу нема везе са интересом грађана и локалном политиком. Људи који су овде дошли из Београда да “уреде ствари“ немају за приоритет Шапчане. Све ово је резултат превирања у ДС, и освета Ђиласова усмерена ка Петровићу. Тужно је што се тај сукоб сад прелива и на сам Град- рекао је Пајић.
Преокрет
У петак већ долази до преокрета. Одборници ЛДП као и одборнице Мира Савковић и Сандра Ћосић повлаче своје потписе, а сличну одлуку доноси и Председништво Градског одбора Српског покрета обнове.
У Саопштењу ЛДП, се између осталог стоји да ова партија неће учествовати у рушењу власти у још једној општини у Србији како би се формирала владајућа већина која ће представљати копију републичке власти.
-ЛДП је потисала захтев за смену градоначелника Шапца с амбицијом да буду расписани ванредни избори, а не да дође до преконпоновања власти. Шабац не сме да буде још једна у низу општина у којој ће већина морати да буде израз партијске дисциплине диктиране из Београда.
Апсолутно немамо намеру да учествујемо у преконпоновању власти. ЛДП је озбиљан коалициони партнер, који јасно одлучује због чега улази у коалицију, и није спремна да на било који начин манипулише вољом грађана у Шапцу.
Став ЛДП је да ако већине нема, нова власт може бити формирана тек након што се грађанима омогући да поново гласају и искажу своју вољу на изборима, а не тако што ће се већина правити из црних фондова куповином одборничких мандата ““ наводе у ЛДП.
Са друге стране, оглашава се Градски одбор СПС и Повереништво УРС Шабац.
- Суочен са чињеницом да је 40 одборника својим потписима затражило смену градске власти, градоначелник Шапца Милош Милошевић овај захтев је образложио мржњом Драгана Ђиласа, председника ДС, према Душану Петровићу, бившем члану ове странке. Грађани Шапца треба да знају да ни Ђилас ни Петровић нису одборници Скупштине града Шапца и да њихови лични односи немају никакве везе са жељом 40 обдорника, који су својим потписима поднели захтев за смену једне потпуно отуђене власти, која служи сама себи, а не интересима грађана који су их бирали ““ тврди СПС.
- Изјава Милоша Милошевића да ће “контактирати одборнике“, са циљем да их нешто пита, личи на досадашњу праксу која подразумева куповину одборника, уцене и претње. Такође, још који дан актуелни градоначелник позива се на партнерство од 2000. године са СПО, а при томе заборавља или се још није навикао да више није члан ДС, да СПО није био у коалицији са никаквом Групом грађана, већ Демократском странком коју је напустио зарад подршке непослушног посланика и свог политичког ментора Душана Петровића. Посебно смо згрожени количином лицемерства Милоша Милошевића који под скуте прима све одобрнике који су мимо воље централе отказали послушност и тиме изневерили изборну вољу грађана, а на конференцији за медије тврди да је у контакту са високим функционером ЛДП, како би од централе поменуте странке издејствовао дисциплиновање шабачког одбора ЛДП, у намери да повуку отписе и врате се на прави пут - саопштава УРС.
Оптимизам блока верног “напредњацима“
Упркос чињеници да одборници, један по један, повлаче своје потписе, шабачки “напредњаци“, за викенд својим суграђанима поново обећавају скору промену власти, али и оптужују владајући блок да врши притисак на њихове присталице по методи уцена и претњи.
- Свих 40 потписа одборника за смену актуелне власти потписано је уз договор коалиционих партнера и усаглашавање плана развоја града по узору на онај који спроводи Влада Србије, без притисака и уцена. Сасвим је јасно какве су то методе којима можете да натерате неког ко је добровољно потписао захтев у четвртак да затражи да тај потпис повуче у петак. Овакви видови политичког деловања на одборнике Скупштине града Шапца срамота су за демократију, тако да је само промена власти право решење за перспективу и будућности града ““ тврде у СНС.
Заједнички наступ опозиције десио се уочи јучерашње седнице. Наиме, челни људи СНС, ДСС, СПС и УРС, прошлог уторка организују коалициону конференцију за медије где упркос бројним недаћама тврде да након среде Шабац неће бити исти.
- Одговорно тврдим да ми већину имамо, али вам је не могу приказати јер сте видели шта се након јавног објављивања десило у четвртак. Односно, именовањем људи који су за промене у Шапцу ми њих обележавамо као мете за различите врсте притисака. Оно што са сигурношћу могу рећи да нећемо правити никакве договоре са групама грађана “Западна Србија“ и “Заједно за Србију“, јер они на изборима нису били и самим тим немају никакав легитимитет и немају никакво право да траже да владају овим градом. Са друге стране, ко једном уђе у коалицију са Милошевићем и Петровићем из ње не може да изађе. ЛДП је у свом образложењу навео да не подржавају ову власт, већ да подржавају изборе, а ова коалиција је за исте увек спремна, чак сматрамо да би то било и најпоштеније решење - истакао је Бирманчевић и најавио да уколико до промене власти дође први корак ће бити сагледавање стања у јавним предузећима а потом реализација пројеката који чекају од стране Владе Републике Србије.
- Убеђен сам да ћемо сутра имати већину. Верујем да ће људи који су ставили свој потпис на захтев за измену дневног реда, ту своју одлуку испоштовати и сходно моралу гласати ““ уверен је био испред УРС Милутин Стојиновић, док је Владимир Савић председник ГО ДСС констатовао да су дисциплина и мир тренутно најважнији, као и способност не подлагања провокацијама, али и апеловао на државне органе да обрате пажњу шта се дешава у Скупштини града да се не би десио неки инцидент.
- Град Шабац и грађани Шапца ће сутра добити нову власт, ослободиће се две неформалне групе, те ће Град напокон моћи да живи нормално - поручивао је председник ГО СПС Зоран Бортић.
Јучерашњи епилог
На заказану адресу у Војводе Путника 56 стигла је већина одборника, али да уђе у анфитеатар Високе пољопривредне школе одлучило се њих 36. Опозициони блок, окупљен око “напредњака“ остао је пред улазом. Разлог не присуства седници објаснили су челни шабачке опозиције.
- Коалиција окупљена око СНС за промене у Шапцу не жели својим присуством да да легитимитет за две Групе грађана које држе у изолацији овај Град. Прошле седмице смо имали 40 потписа за промене, а шта се у међувремену десило треба питати прво коалицију “Преокрет“, а потом и наведене Групе грађана. Тренутно, ми као коалиција имамо 30 одборника и три одборника ДС који су против актуелне власти. Наш следећи корак је да поново окупимо људе који су за идеју развоја Шапца по узору и правцу деловања републичке Владе ““ истакао је кандидат за градоначелника Бобан Бирманчевић и подвукао да најефикасније решење питања власти у Шапцу види у новим изборима, док председник ГО СПС Зоран Бортић најављује помоћ државних органа у смени локалне власти.
- Позивам државне органе да испитају деловање неформалних група на људе који су нам у једном моменту дали свој потпис а у другом га подвукли, и да се позабаве питањем корупције у овом Граду јер га нису дотакли у претходних осам месеци ““ апелује Бортић.
Било како, у скупштинске клупе је село 36 одборника, који су једногласно одлучили да поново поклоне поверење актуелном градоначелнику, заменику градоначелника и члановима градског већа. Овај чин, онемогућио је опозициони блок да исто питање покрене у наредних шест месеци.
- Од маја имамо узбудљив политички живот. Данас је на дневном реду била тачка која се тицала изгласавања неповерења мени, заменику и члановима Градског већа. По обављању гласања обновљена нам је подршка за политику коју више од деценије водимо ““ истакао је актуелни градоначелник Шапца Милош Милошевић, и подвукао да би волео да се опозиција врати на седнице Скупштине, јер само конструктивна критика актуелне политике може исту да унапреди.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa