Инфо

18. април 2013.18. апр 2013.
НОВА КЊИГА ДРАГАНА МИЋИЋА

ТАНЈУГ ЈАВЉА

У сусрет седме деценије од оснивања надалеко познате Новинске агенције Тањуг, њен бивши заменик директора, иначе, Шапчанин Драган Мићић, објавио је ових дана књигу „Тањуг јавља“, насловљену по препознатљивом слогану ове Агенције
Леп дар Тањугу за његових седам деценија. Књига је збијена сећањима Драгослава Мићића, једног од водећих људи ове Новинске агенције, учесника и сведока узбурканих збивања поткрај прошлог миленијума. То је и за Тањуг био један од најтежих периода од постанка. Вођена је и добијена битка против медијске блокаде, рамбујевских и косовских превирања и отимања, НАТО агресије и петооктобарског бунта - истиче рецензент књиге Горан Матић, бивши савезни министар за информисање СРЈ и председник Управног одбора Тањуга.
У сажетом историјату о Тањугу, Мићић подсећа да је Телеграфска агенција нове Југославије основана 5. новембра 1943, са задатком да из окупиране земље обавештава домаћу и инострану јавност, поготово савезнике у рату, о антифашистичкој борби народноослободилачке војске Југославије.
Шездесетих година прошлога века, Тањуг је сврставан међу десет водећих светских новинских агенција, са дописничком мрежом од 48 новинара, у исто толико метропола света. Тањуговци су, између осталог, пре свих својих колега на планети, јавили о упадима страних трупа на Кубу 1961. године и Чехословачку 1968, о ослобођењу Вијетнама 1975, о паду Чаушескуа у Румунији 1989, о бомбардовању Кинеске амбасаде у Београду 1999. (...)
Крајем 80-тих година минулог века, у Тањугу је радило 1.200 новинара, преводилаца, фоторепортера и осталих радника у пратећим службама. Након постјугословенских дешавања, Агенција упошљава 300 запослених.
Дошавши у такву новинску кућу, на функцију заменика директора, Мићића убрзо посећује његов школски другар и новинар са најдужим радним стажом у „Гласу Подриња“, Драган Филиповић, који ће најпре забележити: „Драган Мићић је први Шапчанин који обавља и који је обављао најважније послове у савезним информативним гласилима“, с обзиром на то да је био самостални стручни саветник у Савезном министарству за информисање СРЈ, шеф Дописничке редакције Првог програма Радио Београда, главни и одговорни уредник Радио Београда Програма 202...
„Два месеца по устоличењу, - Мићић подробно записује у својој најновијој књизи, - бива један од организатора протеста седме силе у Београду, под називом „Вратите нам колеге“, поводом отмице Тањугових новинара на путу Приштина ““ Магуре, средином октобра 1998. године.“ Након петиције, уручене Америчкој амбасади и упућених апела професионалним организацијама у земљи и свету, отети новина су четрдесетак дана потом ослобођени, а Мићић лично одлази њима у сусрет, у Приштину.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa