Инфо

21. јануар 2010.21. јан 2010.
РАДНИЦИ НЕПРОДАТИХ ПРЕДУЗЕЋА „ЗОРКЕ“ НЕЗАДОВОЉНИ СА 30 ОДСТО

ДВЕ ТРЕЋИНЕ ИПАК ПРИХВАТИЛО ТРЕЋИНУ

Радници “Зорка““Холдинга“, њих 2.112 потврдило је, приликом спровођења анкете, да се задовољава са 30 одсто укупног дуга, или, народски речено “дај шта даш“
Иако је више од половине радника пристало да на овај начин наплати своја потраживања, већина њих је скептична, јер сматрају да је реч о још једној у низу превара. Управо из тог разлога, радници су на Богојављење одржали протест у кругу фирме, тачније у управној згради “Холдинга“.
- Тражили смо да причамо са Митрићем, али нам је Зоран Јовановић рекао да је он у Београду. Да ли је стварно тамо или не, не знамо, али је очигледно да је побегао, с обзиром да је знао да ћемо доћи, каже Радосав Јаковљевић из “Минералних ђубрива“.
Након што нису успели да разговарају са Јосипом Митрићем, радници су, преко Зорана Јовановића, в.д. директора “НАП 2000“ а.д., најавили посету градоначелнику Шапца, Милошу Милошевићу.
- Сви који смо били у фабрици, ишли смо и код градоначелника Милошевића. Када смо дошли, рекли смо му наше услове, а он је рекао да ће контактирати Министарство економије и регионалног развоја, каже Јаковљевић.
Наиме, радници имају два захтева, и исте су саопштили и градоначелнику и представницима “Холдинга“. Један је да се преиспита начин на који су обрачунаване заостале зараде, а други је да им се из кредита исплати 30 одсто, а да им остатак дуга буде исплаћен након приватизације, односно од продаје фирме.
Да постоји разлог да се сумња у регуларност обрачуна, радници објашњавају тиме да су у неким фирмама пренапумпане цифре, док су некима “закинули“. Овакав случај је са радницима “Зорка ““ НАП 2000“ а.д., где од 2003. нису обрачунаване зараде уопште.
- Од 2003. године зараде нису ни обрачунаване, јер нико није имао, а ни хтео да обрачуна. Оно што ситуацију чини гором, јесте да су нам плате рачунали по минималној цени рада, док су некима рачунали по гранској цени рада, па се због тога сада појављују толике разлике у износима, каже Зоран Ристић, бивши председник синдиката у поменутој “Холдинговој“ чланици.
Оно што још брине раднике је да ће морати да плате судске таксе више него што износи 30 одсто од заосталих зарада.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa