Инфо

16. мај 2013.16. мај 2013.
КРУПАЊ

РЕШЕЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

У општини Крупањ је у петак 10. маја започето прикупљање података за анализу отпадних вода и други циклус одређивања количине и састава комуналног отпада у оквиру пројекта ГИЗ ИМПАЦТ и уз помоћ Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду
Испуштање непречишћених отпадних вода директно у реке и језера, представља један од највећих еколошких проблема са којима се Србија суочава дуги низ година. Не постоје прецизни подаци на општинском нивоу о количинама и саставу отпадних вода које настају у индустрији и домаћинствима. Према званичним подацима републичког Завода за статистику, у Србији је 2011. године испуштено преко 350 милиона кубних метара отпадних вода, од чега се око 250 милиона кубних метара односи на отпадне воде из домаћинстава. Поражавајућа је чињеница да се третира свега 16% од укупно испуштених отпадних вода. У циљу дефинисања одрживих решења за третман отпадних вода неопходни су прецизни подаци о њеним количинама и квалитету.
Стога пројекат ИМПАЦТ Немачке организације за међународну сарадњу ““ ГИЗ уз помоћ Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду у мају започиње прикупљање података за анализу отпадних вода, а у директној сарадњи са општинским управама и комуналним предузећима изабраних пилот општина Крупањ, Куршумлија, Александровац, Свилајнац и Бела Црква. Како ни у једној од 5 пилот општина не постоје подаци о квалитету воде као ни о квалитету воде у коју се отпадна вода улива, програм мониторинга подразумева узорковање воде на одабраном локалитету на 100-200 метара пре и после улива у главни реципијент.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa