Инфо

16. мај 2013.16. мај 2013.
ПУТОВАЊЕ КРОЗ ЈУЖНУ ИНДИЈУ

АШРАМ, ПРИБЕЖИШТЕ ДУХА И ТЕЛА

Аутобус кружи обалом, враћа се и поново смо у Белој четврти града. Испред нас је дрворед са густим крошњама, на средини је велика бела капија.
А иза ње - АШРАМ.
Реч је санскритског порекла и значи прибежиште, у овом случају се односи на духовно. Ашрам у који имамо намеру да уђемо је један од најстаријих, најцењенијих и најпознатијих. Оснивао га је Шри Ауробинда 1926. године и има много поклоника са свих страна света. Сви они живот проводе у духовним вежбама и заједничком проучавању индијске филозофије. Истовремено се упознавајући са записима старих веда, они користе и најсавременију технологију - компјутере!
Улазимо у пространо двориште са много цвећа. На сваком кораку су фонтане или базени са лотосом. Неговани травњаци су прошарани узаним стазама оивиченим жбуновима, оно што се одмах примети је ““ тишина. Тај, готово исконски мир повремено наруши јасан и продоран звук гонга који означава почетак или крај неке од духовних или телесних вежби.
Западњаци врло често долазе у Индију - као разлог за посету наведу жељу да бораве у ашраму недељу дана, потом продуже на две недеље, а најчешће се задрже неколико месеци, неколико година, док многи од њих остају заувек у непрестаном трагању, кроз медитацију, јогу, кро瓦

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa