Инфо

23. мај 2013.23. мај 2013.
ШАБАЧКА НОЋ МУЗЕЈА

НЕОБИЧНО, КРЕАТИВНО, ТРАДИЦИОНАЛНО

Познат још из доба Јеврема Обреновића, по свом културном, уметничком и монденском животу, Шабац се у суботу, 18. маја, за кратко вратио у време шешира, читања локалне дневне штампе и веселих ноћи у многобројним кафанама уз звуке „Цицварића“.
На тринаест локација Шапчанима је током ове ноћи понуђен богат културни, образовни и уметнички програм. Тако су Народни музеј, Библиотека шабачка, Међуопштински историјски архив, Културни центар, УЛСШ, Шабачка гимназија, Медицинска школа „Др Андра Јовановић“, КУД „Абрашевић“, Апотека “Шабац“ својим програмима дочарали прохујала време уз помоћ експоната, старе српске периодике, фотографија, филмских записа, слика, музике и поезије.
Суграђани су имали прилику да пробају изложене шешире, али и да испред Културног центра учествују у стварању уметничког дела уз помоћ савета сликара Радована Миразовића, члана некадашње сликарско-песничке групе „Боје и речи“ која је стварала под кровом Дома културе, данас Културног центра.
- Феноменално је. Незаборавно вече. Драго ми је што сам добила шансу да учествујем у стварању једног оваквог уметничког дела. Не делује ми да седим овде три сата јер сам изгубила појам о времену. Уживам. Ништа ми не смета ““ рекла је Катарина Ђурић, ученица треће године Шабачке гимназије.
Необичан начин комуницирања са публиком понудила је и Школа примењених уметности изложбом стилских кројача, фотографске секције и аранжера. Огртачи различитих форми, стила и технике израде, модне фотографије и живе лутке дочарали су замисао проф. Драгане Малишић Марковић, ауторке поставке.
Креативост је показала и група младих аутора са пројектом „Отворена галерија“ чији је циљ био приближавање уметности широким народним масама путем постављања радова на огласним таблама испред Тржнице, Зеленог венца, Поште, Великог парка и Дома војске.
А да се не заборављају своји корени потврдили су и Срђан Ђурић, кошаркаш, Војислав Мијић, пливач, Ђорђе Дамјановић, планинар, рукометашице Тања Димитрић Мијаиловић и Александра Јовановић, Слободан Мијаиловић, ватерполиста, Слободан Николић, боксер и рукометаши Ђорђе и Давид Рашић који су посетили изложбу посвећену њиховим спортским успесима у ОШ „Јанко Веселиновић“ где је све и почело.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa