Инфо

30. мај 2013.30. мај 2013.
СА ПУТА ПО МАЛОЈ АЗИЈИ

ЕФЕС - ПРИЧЕ ИЗ КАМЕНА...

Ако кренете по Турској, земљи која је мањим делом територије остала у Европи, а остатак сместила у Азију - то би била својеврсна шетња кроз древно и минуло време античке културе. Онима који уживају у томе итекако има шта да се понуди.
Пре него што смо стигли до нашег циља, пут је пролазио кроз брдовиту голет, плодне равнице, поред или кроз села, разбацаних и ушорених са неизбежним стаблима топола испред готово сваке куће. Обичај, који се још увек негује у унутрашњости земље - је да деда за свако новорођено мушко унуче засади младицу тополе и тиме на неки начин обезбеди „мушку главу“. Уколико се деси да дечак (који ће касније постати „глава куће“) осиромаши ““ има шта да посече и прода!
Скрећемо са главног пута. Пред нама се већ назиру остаци миленијумима најблиставијег античког драгуља овог дела света - града Ефеса познатог по богатству, либерарном духу и трговини, града у којем је била Девица Марија, града са славним Артемидиним храмом једним од седам светских чуда антике.
Статистика каже да током летње сезоне Ефес посети преко пет хиљада посетилаца - дневно! Поред тога што се могу сусрести и уочити све расе света, такође се могу чути и разни језици - баш као у давно време када је овај град представљао најважнију луку Медитерана.
«Број данашњих посетилаца знатно је мањи у односу на некадашњих 250.000 становника, а сваке године у априлу месецу, за време светковина богиње Артемиде, достизао је чак и ““ милионску цифру!» уверавају нас домаћини.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa