Инфо

30. мај 2013.30. мај 2013.
ВЛАДА ПРИХВАТИЛА АМАНДМАНЕ ОПОЗИЦИЈЕ НА СЕТ ЗДРАВСТВЕНИХ ЗАКОНА

ЗА КВАЛИТЕТНИЈУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ

Народна скупштина Републике Србије прошле недеље усвојила је низ закона из области здравствене заштите, на чије су доношење велики утицај имали посланици опозиције. Чланови опозиционих посланичких група су амандманима, међу којима су и четири амандмана народног посланика „Заједно за Србију“ из Шапца Небојше Зеленовића, допринели већој обухватности нових прописа.
Усвојени амандмани опозиције на текстове закона које предлаже Влада Републике Србије су ретка појава у политичкој пракси Србије. Ипак, прошле недеље је забележен такав случај. У чему је суштина усвојених амандмана на Закон о правима пацијената?
У Народној скупштини Републике Србије члан сам Одбора за здравље и породицу, те ми је било веома важно да се укључим у писање текста Закона о правима пацијената. Сматрам да је тај правни акт веома битан, а с обзиром да је наше земља једна од ретких европских држава која није имала овакав закон, сматрао сам да је потребно да га унапредим амандманима. Драго ми је да је министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић подржала како наше, тако и амандмане представника других опозиционих странака. Основна идеја била је да поправимо текст закона, да омогућимо најшири могући корпус права свим нашим грађанима како би здравство у нашој земљи било квалитетније и боље. Моја три амандмана на Закон о о правима пацијената, која су усвојена, односе се на контролу заштите права пацијената, односно на осигурање примене тих права. У пракси, то значи да ће се контрола права пацијената обављати у институцији коју финансирају грађани Србије, која са више од 95 одсто финансира комплетну здравствену заштиту становништва, а то је Републички фонд за здравствено осигурање. Инстутуција којом сам руководио до пре годину дана, филијала Републичког фонда за здравствено осигурање у Шапцу, још пре две и по године основала је Канцеларију за правну помоћ, тако да је на бази постојања такве и сличних институција настала идеја која ће се реализовати на нивоу читаве републике.
Да ли пратите рад филијале Републичког фонда за здравствено осигурање у Шапцу и да ли су настављени пројекти које је ова институција започела током последњих неколико година?
Колико сам упознат послови који су започети док сам се налази на челу филијале су настављени. Све функционише како треба и апсолутна је истина да је филијала у Шапцу изузетно добро организована и свакако спада међу најбоље у Србији. Моја идеја озбиљне државне институције подразумева да она буде доступна грађанима током читавог дана, да има људе који доста послова завршавају на терену, односно да излази у сусрет крајњим корисницима услуга. То смо успели да реализујемо на примеру филијале Републичког фонда за здравствено осигурање у Шапцу, где више нема беспотребног шетања грађана по шалтерима. Велики значај имају и мобилне лекарске комисије, које су грађанима уштеделе и време и новац, и начајно смањиле гужве у просторијама филијале фонда. У то време побољшана је комуникација са другим установама, попут Националне службе за запошљавање или катастра, те су људи могли да заврше многе послове на шалтерима наших филијала без одласка по документацију у друге установе. Овим и сличним решењима филијала Републичког фонда за здравствено осигурање у Шапцу дошла је у ситауцију да у њој нема гужви, да су корисници задовољни, а да смо успели и да им понудимо и нове корисне услуге.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa