Инфо

30. мај 2013.30. мај 2013.
СУБВЕНЦИЈЕ ГРАДА ПОДСТАКЛЕ ПОЉОПРИВРЕДНУ ПРОИЗВОДЊУ

БУДУЋНОСТ У ПОЉОПРИВРЕДИ

Градоначелник Шапца Милош Милошевић, са сарадницима, посетио је прошле среде домаћинство Мила Дамњановића у Заблаћу, једног од најзначајнијих произвођача млека и јунади у овом крају. Имање Дамњановића одржавају две генерације. У новој штали отвореног типа, изграђеној прошле године, су 22 краве. Инвестиција је коштала 10.000 евра. Објекат је сазидан без кредита, по свим стандардима савремених штала. У старој штали је пет осемењених и пет младих јуница.
Градоначелник Шапца истакао је да су Дамњановићи добар пример свега што је Град учинио у области подстицаја пољопривредне производње.
- Дамњановићи су успешни у послу којим се баве: узгоју крава и производњи млека, али је и Град Шабац, политиком реализованом посредством неколико пројеката у претходних пет година, омогућио да напредују и на лакши начин повећају производњу и остваре бољи приход. За копање дубинског бунара Град им је обезбедио 1.500 евра. Производња млека није могућа без снабдевања квалитетном водом у довољној количини. Дамњановићи су са комшијама конкурисали за реконструкцију нисконапонске мреже. За ту сврху из градског буџета издвојено је 3.500 евра, тако да сада имају стабилно напајање електричном енергијом, што њихову производњу чини ефикаснијом. Остварили су и субвенције за свако теле које се отели на фарми, навео је градоначелник Шапца Милош Милошевић.
Дамњановићи обрађују својих 14 хектара земље и узимају у закуп још 13 хектара. Сваког дана краве поједу једну тону зелене хране и 150 килограма концентрата. Ове године купили су машину за спремање сенаже која за један дан покоси и исече око 20 приколица сена. Сваког дана предају између 300 и 320 литара млека. Захвални су локалној самоуправи за помоћ и истичу значај савременог објекта и опреме.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa