Инфо

11. јул 2013.11. јул 2013.
ВЕЛИКО ОСВЕШТАЊЕ ЦРКВЕ СВ. АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА У РАДОВАШНИЦИ

У СЛУЖБИ СВОГ НАРОДА

За 28. јул у манастиру Радовашница заказано велико освећење обновљене задужбине краља Драгутина, цркве посвећене светим архангелима Михаилу и Гаврилу . Очекује се долазак патријарха Иринеја
Реконструкција старе цркве манстирског комплекса у Радовашници почела је 3. априла 2011. године. Данас се радови приводе крају, док је велико освећење заказано за 28. јул. Поред владике Лаврентија очекује се долазак патријарха српског Иринеја. Тог дана, како наводи ктиторка обновљеног храма, сестра Милица Абт, биће приређен богат културно уметнички програм, иста храна ће бити служена и народу и патријарху, као и корисницима народне кухиње у Шапцу и Бијељини и просјацима испред шабачке цркве.
-Служба ће почети у осам часова ујутро. Иако се најискреније трудимо да цео догађај има пре свега духовно обележје, за све оне који тог дана дођу у Радовашницу, бројна културно-уметничка друштва из Босне и Србије извешће богат програм. Жеља нам је да тог дана исту храну једе и патријарх и народ, али и да уприличимо оброк и онима који не могу да дођу, тако да ћемо храну послати и у народне кухиње у Шапцу и Бијељини, а иста ће бити дељена и просјацима испред шабачког Саборног храма - каже сестра Милица, која је рођена у Бијељини, преко четрдесет година провела у Швајцарској, а сада у Радовашници чека да се ноћ уочи великог освећења цркве Св. архангела Михаила замонаши.
Идеју да оснује српски манастир добила је по упокојењу мужа, Швајцарца, који је прешао у православље и са Милицом се венчао по српским обичајима. Међутим, иако је добила сва одобрења од швајцарске државе, та замисао се није остварила. Уместо тога, након извесног времена проведеног у Грчкој и разговора са старешином манастира Радовашница архимандритом хаџи Николајем долази у Поцерину и интензивно се залаже за обнову старог манастирског здања. У том послу није штедела ни времена ни новца, а резултат је ново рухо старе цркве по свему урађено по узору на пређашњу.
-Услов за обнову од стране Завода за заштиту споменика је био да црква поприми првобитан изглед али су ми дозволили употребу најсавремнијих материјала и технологије. Тако да смо у ентеријер увели и струју и подно грејање. Зидови су дебели 88 центиметара. У унутрашњости је опека, најпогоднија за живописање, између је најсавременија изолација, а спољашњост је од буковичког гранита. Прозори и врата су од пуног храстовог дрвета, док ће иконостас и остали црквени мобилијар бити урађени ручно у мермеру. Један део цркве је већ осликан, а постављен је подни мозаик од мермера и гранита - објашњава сестра Милица и каже да је цркву пројектовала архитекта Нада Јовичић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa