Инфо

11. јул 2013.11. јул 2013.
ЖЕТВА У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

ВРЕМЕ ПОГОДОВАЛО ЖИТУ

Ове године у шабачком крају посејано је око 12.000 хектара пшенице и око 3.000 хектара јечма и овса. Жетва ће бити готова ових дана. Принос и квалитет зрна су добри, а неизвесна је још откупна цена
Пшеница је од сетве па све до жетве имала изузетне временске услове, што се одразило и на принос. Очекујемо, за последњих десетак година, рекордних 5 тона по хектару. Добар је и квалитет, посебно код оних који су применили потпуну технологију. Надамо се да ће дати и финансијски добар резултат, каже члан Градског већа задужен за пољопривреду, Петар Лончар.
Прошле године принос пшенице је био просечне 4 тоне по хектару. Лончар сматра да је ове године резултат бољи зато што су пољопривредници, поред коришћења нових сорти, схватили и да без улагања нема ни квалитета.
-Оно што сељаке највише интересује је откупна цена. Још увек је нема. На светској берзи је око 180 евра по тони. Прерачунато у нашим условима, то би било 15, 16 динара по килограму. Та тренутна цена је и најнижа, касније може само расти. Жетва још није завршена у земљама које су значајни произвођачи пшенице, као што су Украјина и Белорусија, а у Западној Европи још није ни почела. Тако да се још не знају праве количине, а од тога ће зависити и цена, истиче Лончар.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa