Инфо

11. јул 2013.11. јул 2013.
У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ШАПЦУ

НОВА СТАЛНА ПОСТАВКА

У згради Музеја, настављају се радови започети пре годину и по дана. Завршена прва фаза у приземљу. У току су груби радови на спрату, а у плану је постављање витрина и експоната нове сталне поставке која ће имати пет целина: Времеплов, Период Јеврема Обреновића, Мали Париз, Собу страдања и Шареницу
Времеплов ће обухватити период праисторије, Рима и шабачку тврђаву. Нећемо правити реплику тврђаве, него ћемо је приказати кроз време, од самог настанка, најстаријих предмета које смо пронашли до разних гравира. Биће постављена велика слика Милића од Мачве „Сциле и Харибде над Мачвом“, а још увек размишљамо о могућности да своје место нађу и фотографије са Шабачког летњег фестивала, да посетиоци виде да тврђава данас има неку другу функцију и даје нови шарм граду. Биће постављени мулти тач екрани на којима ће присутни бити у могућности да се на најсавременији начин, баве археологијом. Ту ће бити представљен најстарији део града, на месту где је данас насеље „Бенска бара“. Археолошка истраживања у овом делу града, која су вршена пре него што је подигнуто насеље, указују да Шабац постоји око 7.000 година. Дакле, на један модеран начин, људи ће имати интерактивну причу са новом сталном поставком и нашим градом, рекао је Бранислав Станковић, диектор Музеја.
Засебан и заслужен простор у овој поставци имаће Период Јеврема Обреновића, који је први поставио темеље модерног Шапца. Обреновићи, којима су Шапчани били више окренути него Карађорђевићима, оставили су дубок траг у нашем граду. Краљ Милан је син Јевремовог сина Милоша, који је рођен у Шапцу. Посетиоци ће се упознати са животом најзначајнијих личности из овог периода, од којих је један и прота Јован Павловић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa