Инфо

25. јул 2013.25. јул 2013.
НАРОДНА ПОСЛАНИЦА ТАЊА РАДОВАНОВИЋ

ИНТЕРЕСИ ГРАЂАНА МОРАЈУ БИТИ НА ПРВОМ МЕСТУ

Са народном посланицом Тањом Радовановић, разговарали смо о проблемима са којима јој грађани долазе у посланичку канцеларију, улози жена у политици и о осталим актуелим темама
Недавно сте у Шапцу отворили канцеларију народног посланика. Са каквим проблемима Вам се грађани најчешће обраћају?
- Посланичка канцеларија за пријем грађана званично је отпочела са радом 23. маја ове године. Сврха рада канцеларије првенствено се огледа у томе да се омогући директан контакт и пријем грађана како би се што успешније заступали њихови интереси, предлози, сугестије, притужбе, критике, жалбе, као и интереси локалне самоуправе у законодавној власти Републике Србије. За ово време рада канцеларије највише грађана се јавило са проблемима који се могу класификовати прво као: проблеми социјалне природе, незапосленост, особе којима је потребна социјална помоћ, као и проблеми везани за рад судства, одлагање судских рочишта, неагилност судства. Велики број људи долази због спорова око исплате заосталих зарада и доприноса при стечајном поступку и процесу приватизације одређених предузећа. Сем што је канцеларија отворена како бисмо били упознати са проблемима суграђана и активно учествовали у њиховом решавању, сврха отварања канцеларије је управо подизање свести и позив суграђанима да активно учествују и доприносе социјалној средини и друштвеном животу. Овим путем пружа се пуна подршка и охрабрење грађана на самоиницијативу и заједничку сарадњу у циљу решавања постојећих проблема, а самим тим, заједничким идејама и предлозима ствара се потпора и граде нови, стабилнији услови за побољшање квалитета рада и живота грађана.
Да ли сте са неким од проблема упознали представнике локалне самоуправе и какву сарадњу имате са њима?
- Сви ови проблеми не датирају од „јуче“, нити од отварања посланичке канцеларије, тако да су представници локалне самоуправе одавно упознати са њима. Када говоримо о сарадњи свакако да може много боље и увек треба тежити бољем зарад свих нас, сви смо ту где јесмо захваљујући грађанима и због грађана, то не смемо да заборавити.
По распуштању Градског одбора СНС у Шапцу предводи тројно повереништво у ком се и Ви налазите. Какве је последице изазвало распуштање одбора и када се могу очекивати избори за састав новог руководства странке у нашем граду?
- Да, градски одбор СНС у Шапцу предводи тројно повереништво, боље бих рекла тим од три човека (Александар Мартиновић, Александар Перановић и моја маленкост) која ће се у наредном периоду потрудити да градски одбор СНС у Шапцу функционише у најбољем реду. Извршни одбор СНС на основу анализе рада градског одбора, резултата рада и на основу изборних резултата донео одлуку о распуштању градског одбора. Анализирајући све те ставке стекао се добар увид у то где су потребне кадровске промене, али и измене у начину рада. Не смемо заборавити став председника странке Александра Вучића да је свим члановима странке јасно стављено до знања приликом именовања на функције, да ће бити смењени уколико не буду добро радили. Функционери странке морају да носе терет одговорности и морају да оправдају очекивања. Част ми је што ми је указано поверење председника странке Александра Вучића и Извршног одбора, а уједно велика одговорност према странци и грађанима. Сматрам да само тимским радом градски одбор СНС Шабац наш град може покренути бржим корацима напред. Корак напред за бољу будућност, не само града Шапца, већ целе Србије управо лежи у укључивању што већег броја младих људи у друштвене и политичке сфере живота.
Према подацима интернет сајта „Отворени парламент“ нисте један од посланика који често учествују у скупштинским расправама. Са друге стране, члан сте Одбора за образовање и науку који је у последње време имао доста посла. Колико је тај рад, за камере најчешће невидљив, важан у припреми закона који регулишу област образовања?
- Рад посланика не треба гледати само кроз заседања већ и кроз рад у одборима, комисијама и посланичким канцеларијама у својим локалним срединама. Посланик је 24 сата мобилан како за Парламент тако и за локалну средину и управо зато је посао посланика јако одговоран посао, а не доколица. Рад у скупштинским одборима и канцеларијама представља управо суштину рада посланика, јер у одборима посланик-појединац може да даје предлоге и нека решења у припреми Закона. Сигурно да тај рад није покривен камерама и не види се у јавности, као и рад у посланичкој канцеларији који је од суштинског значаја када је живот суграђана у питању.
Како један професор коментарише пропусте који су довели до поништавања мале матуре?
- Целокупним овом поступком долази се до закључка да наш народ радије иде линијом мањег отпора, па и по цену непроцењиве штете ускраћивања знања својој деци и на тај начин преносе лошу поруку да се у Србији све може купити, подвалити и омаловажити. Огроман рад који су деца уложила припремајући се за завршни испит потпуно је извргнут руглу. Родитељи страшно греше у жељи да деца, по сваку цену, имају све петице, да увек буду најбољи. Чине им “™“™медвеђу“™“™ услугу, јер једног дана када деца одрасту и суоче се са правим животним проблемима, неће бити родитеља да и за то купе решење. Да би изашли из овог потпуног просветног лудила треба времена, одговорности и више озбиљности. Мора да се подигне значај школе. Пре Другог светског рата, нарочито у мањим срединама, професори и директори средњх школа били су најугледнији људи у рангу са градоначелницима, владикама, лекарима, судијама... наша професија је систематски срозавана, а на наставничке факултете се све мање студената уписује, јер знају шта их чека ““ тежак рад уз мале плате, а наставници слабо мотивисани. Наставници и учитељи су најмање одговорни за овакво стање у школству. Врло су ригидни планови и програми, а инспекцијама је једино важан формализам да се све запише и да је све покривено на папиру. Тренутно велики значај придаје се папирологији и администрацији, која непотребно у толикој мери одузима време које би се провело у непосредном раду са децом, а деца сем што су пребукирана информацијама потпуно су осиромашена и “™“™гладна“™“™ за припремом и знањем битним за увод у живот.
Каква је, по Вашем мишљењу, улога жена у политици данас у Србији? Да ли је, осим законом обавезног процента представника женског пола, поправљен њихов положај и утицај, како у институцијама које заступају интересе грађана, тако и на осталим нивоима?
- Сигурно да је закон обавезног процента представника женског пола допринео више укључености жена у политици. Моје мишљење је да су жене велики потенцијал у друштву и самим тим и у политици, јер оне могу да допринесу заиста много. Само у парламенту успешно раде 84. жене, које се труде да дају свој максимум. Гледано у назад, политика је била нешто што је предодређено мушкој популацији, али као што је у свету, тако и код нас у задње време долази до промена. Све већи број жена узима активно учешће у политичком животу нашег друштва. Бити жена је предност, сматрам да жене заслужују веће поверење бирачког тела, али и подршку друштва у којем живе. Жене у политици су склоне компромисима, договорима и ефикасним преговорима. По мом досадашњем искуству политика коју воде жене има много сензуалнији карактер, изврсна сарадња са другим политичаркама, посланицама, јер иако се некад не слажемо ми тежимо договору који јесте конструктиван, а не бесмисленим расправама које не воде ничем корисном. Узевши у обзир друштвену климу у којој живимо, мушкарци и жене имају значајно различите улоге, а то не значи да једна жена, мајка или супруга не може бити на руководећим функцијама. А показало се да су жене на функцијама посвећене, амбициозне и јако одговорне. Одговорност је особина коју неко поседује или не, без обзира да ли је жена или мушкарац. Битно је истаћи да је 14. фебруара 2013. године формирана Женска парламентарна мрежа коју чине посланице Народне скупштине Републике Србије. Ради се о неформалној групи у којој учествују све посланице српског парламента! Женска парламентарна мрежа већ прави напредак на родној равноправности, која се једино може постићи кроз тимски рад институција на свим нивоима власти и актера цивилног друштва. Зато ће Женска парламентарна мрежа интензивирати своју сарадњу са локалним властима у Србији и са невладиним организацијама и другим представницима цивилног друштва, који се баве питањима родне равноправности. Посебно треба истаћи да је Женска парламентарна мрежа добила подршку председника парламента Небојше Стефановића, Београдског фонда за политичку изузетност и финансијску подршку делегације ЕУ у Србији, амбасаде Финске у Србији и мисије ОЕБС-а у Србији. На крају бих истакла да политика СНС подржава и охрабрује што већу ангажованост и иницијативу жена како у социјалним, тако и свим другим сферама нашег друштва.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa