Инфо

12. септембар 2013.12. сеп 2013.
УКРАЈИНСКИ МУЗИЧАР ВЛАДИМИР МУРЗА ГОСТ МАЧВАНА

МУЗИКА ЈЕ ЈЕЗИК ОСЕЋАЊА

Нема правила одакле долазе музички виртуози. Значајна је породица, окружење, учење, а најважнији урођени, Божји дар, који нема цену, каже за “Глас Подриња“ чувени концерт мајстор, специјални гост Петог међународног музичког фестивала хармонике, одржаног у Богатићу
Чувени Украјинац, концерт мајстор класичне хармонике из Одесе са тамошње Националне музичке академије, освајач бројних признања за маестрално извођење композиција класичне музике на хармоници, професор Владимир Мурза, свирао је у Богатићу на Петом међународном фестивалу хармонике, одржаном недавно.
Одушевљено је прихватио разговор за “Глас Подриња“ у жељи да што већи број Мачвана, првенствено младих заинтересује за класичну музику, поготово извођење дела на хармоници.
- То је веома захтеван инструмент, мада одмах треба рећи да лаких нема. Сваки има своју специфичност. За хармонику је важно истаћи, прво њену тежину, коју извођач носи на себи. Врло су важни психичко-физички елементи, одсуство видљивости тастатуре, што практично представља свирање на слепо, каже на почетку разговора.
А када је реч о евентуалном правилу, одакле долазе будући виртуози, додаје да нема правила. Музичар се пре свега формира у породици. Веома је важно да га учи добар стручњак и целина школовања, окружење, утицај средине... Ипак је најважнији Божји дар, ако тога нема, чак и најбољи предавач га не може учинити врхунским музичарем. На развој доста утиче и његова посвећеност инструменту, осећање. Ту је и потреба за “сједињавањем“ са инструментом. Музика је језик осећања. То је продужетак речи, то што се речима не може описати.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa