ЈЕСЕН У ПОЦЕРИНИ
КРЕНУЛА ВЕСЕЛА МАШИНА
Добар род шљиве утицаће и на квалитет ракије. Жика Недељковић из Радовашнице већ годинама прави ракије које се чувају и за свечане прилике
Када дође јесен Поцерином се вију димови из појединих домаћинстава и разлеже препознатљиви мирис прераде шљиве у ракију која собом носи и арому поднебља. Тако је и ове године, шљива је добро родила, негде чак и преродила, па су се гране савијале од родне милине. Вредни воћари, који по обичају скупљају сваки вредан плод, и овог пута су се потрудили да прикупе и прераде све што ће бити драгоцено у дугим зимским данима. Уз џемове, сокове, компоте и остале производе за које се користи, велике количине шљиве опредељују се и за прераду у ракију. Тај чудни напитак, некада пријатан а некада кобан, некоме драг а некоме горак, не умеју баш сви воћари да подесе да би одговарао пробирљивим укусима. У скоро сваком крају овог дела Србије постоје људи признати као врсни мајстори за печење ракије. Од вајкада народ их зове казанџије иако њихов посао уз ракијски казан траје месец до два а сви остали дани посвећени су осталим пољопивредним радовима.
Такав је и угледни домаћин Жика Недељковић из Радовашнице. Кад јесен дође Жика својим казаном окади Поцерину али највише пажње посвети свом домаћинству у коме се увек поштовао рад и где је путник намерник пријатно дочекан и уз остале ђаконије понуђен ракијом каква мало где може да се нађе. Каже да је ове године, уз изузетно добар род шљива доживела и неку врсту топлотног удара па је тиме и мало губила на квалитету, али поштовањем правила за прикупљање шљиве у комину, неговањем комине и начином печења, све може да се надомести.
Такав је и угледни домаћин Жика Недељковић из Радовашнице. Кад јесен дође Жика својим казаном окади Поцерину али највише пажње посвети свом домаћинству у коме се увек поштовао рад и где је путник намерник пријатно дочекан и уз остале ђаконије понуђен ракијом каква мало где може да се нађе. Каже да је ове године, уз изузетно добар род шљива доживела и неку врсту топлотног удара па је тиме и мало губила на квалитету, али поштовањем правила за прикупљање шљиве у комину, неговањем комине и начином печења, све може да се надомести.
Најновији број
30. април 2025.