Инфо

3. октобар 2013.3. окт 2013.
ПРЕДСТАВЉЕН РЕЧНИК

АРХАИЗМИМА У ПОХОДЕ

Ауторски рад професора разредне наставе Жељке Бојић и професора српског језика и књижевности Даниеле Берић Дамњановић, презентован у свечаној сали Економско - трговинске школе
Истраживачки рад, финансиран од стране града Шапца, угледао је светлост дана под називом Речник мање познатих речи и израза из романа Хајдук Станко.
-Речник који је пред нама, настао је као завршни део пројекта Лексичко наслеђе Јанка Веселиновића кроз визуру младих и састоји се од речи које су деца, сва три школска узраста, уочила као непознате. Архаична лексика српског реализма условила је потребу да се роман чита и боље разуме уз коришћење различитих специјалних речника, а педагошка пракса доказала да су специјални речници овог типа корисно средство у раду са децом. Речник је писан за децу и формиран према дечјим потребама, али му је намена универзалнија, усмерена на проширивање језичке културе независно од узраста и проверавање колико се лексичко осећање променило од генерације до генерације- појашњавају Жељка Бојић и Даниела Берић Дамњановић, истичући циљ Речника, односно потребу да се деци скрене пажња на необичне, њима нове речи, присутне у роману Хајдук Станко.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa