Инфо

3. октобар 2013.3. окт 2013.
У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ШАПЦУ

ТЕСЛА И ПУПИН КОНАЧНО ЗАЈЕДНО

У Народном музеју, прошлог четвртка, одржано је предавање „Унеско и Никола Тесла у рукама младих“Александра Протића, федералног саветника УНЕСКО клубова у Француској. Гост вечери, Александра Нинковић Ташић, потпредесник Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“ говорила је о сличностима два велика српска научника
У дупке пуној сали за предавања у Народном музеју, Александар Протић, федерални саветник УНЕСКО у Француској, представио је ауторски пројекат „Сећање на Теслу“, који има за циљ упознавање младих са животом и заоставштином овог српског генија.
- Био сам шокиран када сам, путујући по свету, схватио да људи, чак и озбиљни научници, нису чули за Николу Теслу. Одлучио сам да покренем пројекат „Сећање на Теслу“ у оквиру Унеско клуба на Сорбони са жељом да студенти упознају не само његов научни, него и лични свет. Најпознатији биограф овог научника, Џон о Нил, рекао је: „Пре свих Теслиних проналазака, најинтересантија је личност Николе Тесле“. У Србији не постоји сличан пројекат и моја је жеља да га покренемо, с обзиром да је Тесла велика инспирација за младе људе, рекао је Протић.
Према Протићевим речима, Теслу су у животу водиле три идеје ““ лепота, светлост и самилост и три циља - знање, праведност и несебичност. Иако никада није завршио факултет, добио је 14 почасних доктората.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa