Инфо

3. октобар 2013.3. окт 2013.
„ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ“ ПРЕРАСТА У ПОЛИТИЧКУ СТРАНКУ

ПОТРЕБНО НАМ ЈЕ ВИШЕ ПРАВДЕ И СОЛИДАРНОСТИ

Веће учешће грађана у процесима одлучивања на најнижим нивоима територијалне организованости, уз поштовање принципа солидарности и самоуправљања, у складу са позитивним примерима европске праксе, основна су програмска начела „Заједно за Србију“, каже за „Глас Подриња“ народни посланик Небојша Зеленовић
Због чега „Заједно за Србију“ сада креће у поступак регистрације странке?
Сматрамо да је сада прави тренутак да се уђе у процес регистрације политичке странке и да се „Заједно за Србију“ званично појави на политичкој сцени. До сада је основано више од 60 иницијативних одбора широм Србије. Људи добро реагују на идеје које заступамо, пре свих на наш захтев да се представници грађана бирају непосредно. Та идеја подразумева да политика буде ближа грађанима, да они имају право да знају на шта се троши њихов новац и да изабрани представници морају имати већу одговорност према грађанима. Месне заједнице, као најниже јединице територијалне организације, морају имати своје буџете, из којих ће се финансирати приоритетне активности у мањим срединама.
На који начин је могуће спровести те циљеве?
- Неопходна је реформа система државне управе. Наша идеја, која је у складу са Европском конвенцијом о регионализацији, је да се формирају три области: Централна Србија, Војводина и Београд, јер на ова три подручја живи приближно исти број становника. Централна Србија мора бити уређена тако да људи који живе у њој имају право одлучивања о питањима из области просвете, здравства, инфраструктуре, трговине, спорта и културе. Само тако уређена држава пружа могућност да се што више грађана, на најнижим нивоима одлучивања, укључи у процесе одлучивања о стварима које су битне за њих.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa