Инфо

18. фебруар 2010.18. феб 2010.
,,СРБИЦА“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ТРАГОМ ДРЕВНИХ СРБА

У великој сали Културног центра, шабачком читалишту је представљена књига ,,Србица“, дело аутора др Јована И. Деретића и мр Драгољуба М. Антића
Књига говори о појави писма древних Срба у периоду неолита од 6. до 4. миленијума. Србица, познатија као Виничанско писмо, по тврдњи професора др Јована И. Деретића, постојала је много пре египатског, кинеског и сумерског писма. Шабачкој публици је, о књизи која просторно обухвата предео између Црног и Јадранског мора, Карпата и Крита, говорио сам професор Деретић који се већ 40 година бави истраживањем историје српског народа.
- Писмо које је нађено, не само у Винчи, откривено је на 54 локалитета у Србији. Најбогатије налазиште је било на Бањици, тамо где је подигнута болница ВМА. Ово писмо је било развијено још у 5. миленијуму пре Христа и има 27 слова из наше азбуке. То значи да је наша савремена писменост директан наставак те писмености ““ рекао је професор Деретић.
Истичући да су у Мисиру употребљаване три врсте писма, у књизи ,,Србица“, аутори наводе да је једно од писама било и наше. Писмо Србица се данас не може прочитати ни на једном другом језику сем српског.
- Први прочитани текст на том писму, налази се на једној глиненој плочи на којој пише, Ђеде, син твог сина хоће државу, писмо српско и језик српски. Реч држава је важна, јер ми и данас за појам власти користимо реч држава. Писмо није никада нестало јер наша азбука и данас има 27 слова из тог писма. Та иста Србица, нађена је и у Египту где је употребљавана за потребе двора и свештенства, док су своје писмо користили као украс ““ истакао је др Јован И. Деретић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa