Инфо

24. октобар 2013.24. окт 2013.
НОВА КЊИГА ЗОРАНА РАДОВАНОВИЋА НА ФРАНЦУСКОМ ЈЕЗИКУ

ОЗДРАВИ, КЋЕРИ, ФРАНЦУСКА ТЕ МОЛИ

Заједничка српско француска историја, тема књиге дреновачког учитеља и писца Зорана Радовановића, биће преведена на француски језик. “Уместо снаге оружја и силе, треба да разговарамо снагом дијалога и добре воље“- истакли су Корзиканци који су посетили Дреновац
Оздрави, кћери, Француска те моли, је наслов будуће књиге дреновачког учитеља и писца Зорана Радовановића. Ове речи је изговорио командант средоземне флоте, француски адмирал Емил Гепрат, кога је српска војска назвала „српском мајком“, посетивши рањену српску хероину Милунку Савић која се лечила у француској војној болници за време Првог светског рата.
Преузимање рукописа за будућу књигу је био повод 16. октобра за бескрајно топао и срдачан сусрет дреновачких малишана и мештана у школи и цркви са петнаест француских пријатеља из Асоцијације „Пер А Паце“ са острва Корзика. Евоциране су успомене из садржаја књиге о судбини више хиљада Срба који су се обрели у избеглиштву на Корзици у време Првог светског рата.
Наведени документовани подаци из рукописа били су готово један век ван погледа очију српске јавности. Заинтересованост француске Организације „Пер А Паце“ са Корзике да публикује заједничку српско““француску историју постала је, ипак, испуњена жеља. Након сто година чекања, сазревања и интересовања за српско биће, овај се рукопис нашао у француским рукама одакле ће, преводом са српског језика, доспети да буде приказан на француском говорном подручју.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa