Инфо

21. новембар 2013.21. нов 2013.
ПРИЧА ИЗ ЖИВОТА ИКОНОПИСЦА

ИКОНА ТРАЖИ ПУНО ПАЖЊЕ

Наша млада суграђанка, Катарина Вулетић, која се са својих 25 година спрема за докторске студије, дала нам је довољно повода да је поближе представимо јавности. Основну и средњу школи (Уметничка школа у Шапцу) је завршила као вуковац, на Факултету примењених уметности дипломирала је сликарство и рестаурацију са просечном оценом 9,81. Током школовања, користила је стипендију града Шапца а у завршној години је добила и Доситејеву стипендију из Фонда за младе таленте, коју добија само 800 студената са свих Ун
Катарина Вулетић се заинтересовала за иконопис у средњој школи, када је урадила икону Светог Луке, који је и сам био зачетник иконописања у хришћанској цркви. Своја сазнања о иконопису усавршила је током студија, интензивно се бавећи овом тематиком. Ових дана прикупља информације у вези са избором одговарајуће Академије на којој би припремила докторске студије. Има жељу да отвори радионицу иконописа и рестаурације, заједно са две пријатељице које су дипломирани рестауратори.
- Интересује ме и фрескопис али је јако напоран за жене, радови се обављају на висини, (слика се са скела), иначе, техника фреско сликарства је јако слична иконопису. Разлика је у форми - икона негује фине, ситне детаље, док зидно сликарство одише монументалношћу и слободом покрета. Негујем српско-византијски стил, мада, наручиоци неретко имају своје захтеве, не само у вези са стилом, него и композицијом иконе.
Ова необична у својој једноставности, тиха и топла девојка, не престаје да се усавршава у свом раду. По завршетку класичног школовања, наставила је учење иконописа код монахиње Арсеније из манастира Гргетег.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa