Инфо

11. март 2010.11. мар 2010.
ТАКМИЧЕЊЕ МЛАДИХ ПИЈАНИСТА

ЗА ШАПЧАНЕ 24 НАГРАДЕ

Међународно такмичење младих пијаниста, већ тринаест година одвија се у Музичкој школи “Михаило Вукдраговић“, под покровитељством Општине Шабац
Ове године 14. међународно такмичење младих пијаниста посетило је преко 140 ученика и готово исти број њихових професора. Чак четрдесет две музичке школе из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Словеније, Македоније, Русије и Румуније имале су своје представнике. У најстаријој категорији такмичили су се студенти Факултета музичке уметности из Београда и Академије уметности из Новог Сада.
На отварању такмичења, 28. фебруара, свирали су ученици др Арба Валдме, професора на Високој школи за музику у Келну.
Према пропозицијама такмичења млади пијанисти су, у зависности од узраста, сврстани у преткатегорију и шест категорија. Петодневно такмичење оцењивао је жири састављен од клавирских педагога из земље и иностранства: Марија Секељ (Суботица), Наталија Томић (Крагујевац), Злата Малеш (Земун), Милена Апић (Нови Сад), Арбо Валдма (Келн), Ђорђе Милојковић (Женева), Светлана Богино (Нови Сад), Владимир Цвијић (Београд) и Бранко Пенчић (Београд).
Као и претходних година у раду жирија могла се запазити изузетна стручност и објективан приступ оцењивању. Додељене су бројне награде ““ 31 такмичар добио је између 95 и 100 бодова и тиме задовољио високе критеријуме прве награде. Многима од њих чланови жирија изрекли су усмене похвале и савете за даље успешно бављење музиком. Најпозитивније критике упућене су првопласираним пијанистима у свим категоријама.
Ученици шабачке Музичке школе освојили су 24 награде, од тога 12 првих, 9 других и 3 треће. Прве награде освојили су: Лазар Торбица, Марко Грујичић, Александра Илић и Марија Обреновић у класи Хелене Давидовић, Момчило Томић, Јована Богдановић и Драгана Томић у класи Гоаре Лазић, Лука Јездимировић и Катарина Рувидић у класи Драгомира Братића, Александра Николић у класи Мирјане Васић, Лазар Митровић у класи Милоша Милутиновића и Јелена Зидарић у класи Маргарите Вујовић.
На завршној свечаности, 4. марта, свирали су најбољи такмичари и додељене су дипломе свим учесницима. Као и претходних година организатор је уз помоћ покровитеља и спонзора припремио вредне новчане награде и плакете за првопласиране у свим категоријама.
Једногласном одлуком жирија за лауреата овогодишњег такмичења у нижим категоријама проглашен је Иван Холодов (2000. годиште), ученик Музичке школе “Â»Исидор Бајић“Â« из Новог Сада у класи Чиле Стојшић. Као награду за ово престижно звање Иван је од организатора такмичења добио клавирску столицу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa