Инфо

27. март 2014.27. мар 2014.
ДРАГАН ТОПАЛОВИЋ, ДИРЕКТОР ВОДОПРИВРЕДНОГ ПРЕДУЗЕЋА „САВА“ ШАБАЦ НА ПУТУ ОСТВАРЕЊА ПОСЛОВНОГ СНА

НАВОДЊАВАЊЕ КРЕЋЕ У МАЧВИ

У првом кругу обухваћено 10.900 хектара најплоднијих мачванских ораница. Није бадава велика српска равница названа житница Мачве, а мачванска вода злата вредна. Привредни замајац широких размера
Садашњи директор Водопривредног предузећа „Сава“ из Шапца Драган Топаловић је дипломирао на Грађевинском факултету у Београду, одсек за хидротехнику пре непуних 30 година и практично је од тада свој пословни сан усмерио ка реализацији пројекта наводњавања плодних ораница, најпре у Мачви. Прошао је дуг пут до постојеће, челне позиције у предузећу, које је настављач дуге традиције Прве мачванске битванске водне задруге, која је основана 24. децембра 1924. године у Глушцима.
Наводњавање мачванских ораница, недавно помпезно најављено од стране Владе Србије уз помоћ повољних кредитних средстава Развојног фонда Абудабија, које су и пре више од једног века будни сањали многи мачвански ратари и задругари, више није сан. То потврђује и директор Саве, наглашавајући да је Пројектом наводњавања, који је на препоруку Владе Србије израдио специјализовани Институт за водопривреду Јарослав Черни из Београда, предвиђено да у склопу дуже стратегије снабдевања мачванских њива водом, почне реализација наводњавања прве деонице од 10.900 хектара ораница које припадају области Доњомачванског и Кочиног канала. Генерално решење Хидро система Мачва, обухвата 76.000 хектара ораница.
Предност интензивној производњи
- Тај велики Регионални хидро систем састоји се од неколико подсистема, објашњава на почетку разговора Драган Топаловић.
- То су Доњемачвански слив, засавички, дреновачки... Генерално решење урађено је 1994. године и тиме су практично створени предуслови за извођење радова. Наши инвеститори су Хидро систем Србија воде и Дирекција за воде. Неколико година касније урађен је идејни пројекат и започети радови на терену. Он обухвата већи део атара града Шапца и Богатића. Ту постоји интензивна пољопривредна производња, заинтересованост власника земље, економичност са тржишног аспекта, без обзира на уситњен пољопривредни посед, који у Мачви преовлађује. Уговори за масовнију изградњу објеката овог великог система, потписани су 2012. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa