Инфо

3. април 2014.3. апр 2014.
ОДРЖАНА СЕДНИЦА ЛОКАЛНОГ ПАРЛАМЕНТА

СОЦИЈАЛИСТИ УШЛИ У ВЛАСТ

Избором Зорана Бортића за заменика председника Скупштине града Шапца, а појединих кадрова СПС за директоре неких јавних предузећа и члана Градског већа, социјалисти после 13 година поново у локалној власти
Прошлог петка одржана је 10. седница скупштине Града Шапца. После дужег времена у Парламенту појавили су се и социјалисти, а да нису узалуд долазили, показао је и њихов улазак у локалну власт. Владајућу већину у Шапцу тако тренутно чине Заједно за Србију, Западна Србија, Социјалистичка партија Србије, Српски покрет обнове, Демократска странка и недавно формирани покрет „Село ““ град“. Опозиција су Српска напредна странка, Демократска странке Србије, Јединствена Србија, и новоформирани клуб „Одговор за Шабац“ који чине три одборника Либерално демократске партије и јадан Уједињених региона Србије.
За почетак планиран дневни ред од 19 тачака допуњен је са још неколико, којима је предвиђена промена заменика председника Скупштине и неких директора јавних предузећа. Тако је, уместо Милутина Станковића из ЛДП за заменика председника скупштине изабран председник ГО СПС Зоран Бортић. Нови в.д. директор Народног музеја Шабац је Марко Бингулац из СДПС, а ЈКП „Толана“ Шабац Драган Мићић из СПС. Досадашњи директори Бранислав Станковић и Милан Стошић поднели су оставке из, како је наведено, личних разлога. Из истог разлога оставку је поднео и члан Градског већа Драгорад Томић, а заменио га је секретар ГО СПС Дејан Терзић.
Повратак у власт након 13 година
-Проценили смо да, у овом тренутку, локалној власти треба помоћ, а грађанима Шапца и Шапцу развојна политика. Треба програмски урадити још много тога започетог и будућност грађана Шапца је тренутно у интересу вишем од свих других. Били смо опозиција 13 година. Мислим да сада можемо да дамо више као власт и хтели смо, и због будућности СПС, да дамо свој допринос даљем раду Парламента - рекао је Зоран Бортић по избору на функцију.
Градоначелник Шапца, Милош Милошевић изјавио је да се са социјалистима дуго познају и учествују у политичком животу Града, те да им није био проблем да нађу заједнички језик. Навео је да је постојала воља са обе стране и да ће постигнути споразум донети Граду додатну стабилност у политичком животу.
-Стабилност у локалном Парламенту нам даје више простора да се бавимо послом због ког су нам грађани указали поверење. Привредна ситуација у целој земљи је јако тешка и очекујем да ћемо уласком СПС у власт добити додатни квалитет да можемо више времена и енергије да посветимо заједничком приоритету, а то је стварање услова за креирање повољнијег амбијента за рад привреде. Сложили смо се око тога да без развоја привреде и покретања привредне производње није могуће остварити основни циљ, бољи и квалитетнији живот наших суграђана - рекао је градоначелник.
Милутин Станковић истакао је да је оставка морални чин сваког друштвено и политички одговорног појединца. Одборнички клуб „Одговор за Шабац“ након тога прешао је на страну опозиције.
-Иако сам млад човек и не много искусан политичар свестан сам своје тренутне политичке ситуације и сведок невиђене политичке трговине у којој не могу и нећу да учествујем. За протекле две године нисмо урадили ништа од онога што смо обећали својим бирачима. Под притиском политичких мешетара, непринципијелности појединих одборника који су своју функцију схватили као прилику да уценом извуку личну и матријалну корист како за себе тако и за чланове своје породице, кумове, пријатеље, заборавили смо на грађане и њихове потребе. Најновије „прекомпоновање“ односа у локалном Парламенту је додатни губитак времена који грађанима Шапца неће донети ништа добро, али хоће појединцима - сматра Станковић. Додао је да су фунцкије и оставке саставни део живота сваког политичара и да ће их у животу вероватно имати још много, али да му је најважније да грађанима, породици и пријатељима може да погледа у очи.
-Српска напредна странка осуђује овакав начин прекомпоновања власти у Граду. Поново су лични интереси основни мотив за свако деловање. Најмање користи од ове ситуације имаће грађани Шапца, на чију се добробит највише позивају док им прекрајају изборну вољу. Са неформалним групама, које нису учествовале на изборима, коалицију су направили они који годину дана нису ушли у Скупштину јер су тврдили да је нелегитимна. Ради се о још једној куповини времена и продужавању живота актуелне власти за још пар месеци. Недавно одржани републички, али и избори за савете месних заједница, јасно су показали да грађани Шапца желе да СНС преузме одговорност за управљање градом- рекао је др Александар Перановић, члан повереништва СНС.
Дан оставки из личних разлога
Оставке на досадашње функције поднели су директор Народног музеја Шабац, Бранислав Станковић, директор ЈКП „Топлана“ Милан Стошић и члан Градског већа Драгорад Томић. Сви су своје одласке са положаја оправдали личним разлозима.
Опозиција је довела у питање добровољност ових оставки. Блажа Кнежевић, председник одборничке групе СНС навео је да је симптоматично да два успешна директора поднесу оставке три дана пред седницу. Истакао је да је Стошић имао изванредне резултате, и то према оценама Министарства за енергетику и позвао га да објасни своју одлуку.
Иако је Милан Стошић желео да и за говорницом образложи своју оставку, председник Скупштине прим. др Слободан Мирковић је рекао да је довољно што је то учинио писменим путем. Станковић и Томић се на седници нису ни појавили.
Одборник УРС Негован Станарчић прокоментарисао је да ће та „Скупштина бити запамћена по оставкама из личних разлога.“
Извештаји о пословању јавних предузећа у другом плану
Међу преосталим тачкама дневног реда нашло се и разматрање и давање сагласноси на извештаје о пословању са финанасијским извештајем јавних предузећа за 2013. годину. Извештаји су усвојени већином гласова. Усвојен је и предлог одлуке о усклађивању новчаних казни за прекршаје из области комуналних делатности. Већина одборинка се позитивно изјаснила и о одлуци о реализацији пројекта концесије обављања комуналне делатности градског и приградског превоза путника на територији Града. Дата је сагласности и на Статут ЈКП Регионална депонија „Срем ““ Мачва“. Усвојена је и одлука о промени оснивачког акта ЈУП „План“ Шабац, а следећом тачком в.д. директора овог предузећа, Јасмина Стевановић именована је на још 6 месеци.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa