Инфо

11. децембар 2014.11. дец 2014.
САОПШТЕЊЕ ЗА НОВИНАРЕ ““ ВИКТОРИЈА СЉУКА И ДРАГИЦА РИБИЋ СУ „ЖЕНЕ ЗА 5“ ОППОРТУНИТY БАНКЕ

ЖЕНЕ БОРЦИ

Изабране најбоља предузетница и најбоља пољопривредница пету годину за редом Нови Сад
Након селекције и оцењивања пријава које су ушле у ужи избор од стране жирија банке за најбољу предузетницу 2014. године у организацији Оппортунитy Банке под називом “Жена за 5“, именована је победница Викторија Сљука, власница мале предузетничке радње “Викторија Броомс“ из Раткова. За најбољу пољопривредницу изабрана је Драгица Рибић, власница пољопривредног газдинства из Засавице 1, малог села на ободу Срема. Обе добитнице, Оппортунитy банка наградиће са по 150.000 динара намењених за унапређење сопственог малог пословања.
Ове године смо, по први пут, „Жене за 5“ бирали међу пријављеним клијенткињама банке, пре свега како бисмо најбољу предузетницу и пољопривредницу изабрали у складу са мисијом и вредностима банке. То су обичне жене, пре свега мајке, супруге и домаћице, и жене борци које су самозапошљавањем решиле да обезбеде себи и породици егзистенцију. У питању су мали бизниси, често још увек у развоју пословања, али са потентним тржиштем и економском исплативошћу који заједно, власници и њеној породици, гарантују животну трансформацију и бољи животни стандард.
Викторија Сљука, наша нај предузетница, је супруга и мајка два дечака која је пре три године након проглашеног стечаја у задрузи остала без посла, али је решила да живот настави радећи оно што најбоље зна ““ производећи метле од сирка. Викторија је жена која је сопственим снагама, организовала производњу у импровизованим просторијама у дворишту куће, откупљујући једну машину за шивење метли без које производња није могла да стартује, а остале постепено ручно израђујући уз помоћ супруга.
Овај посао стар тек нешто преко 2 године, нимало лак за жену, уз то захтеван и прљав, категорисан као стари занат, она ради са задовољством, заједно са још четворо радника које ангажује по потреби, од чега су три жене. Данас, Викторијине метле поред домаћег, одлазе и на тржишта у регион. Уз много труда и рада, стално планирање и организовање активности, па и помоћи деце кад рок захтева, Викторија успева да одговори великој тражњи и потентном тржишту, иако и даље ради у тешким условима, без складишног простора за сировину и без сопствене земље за производњу сировине.
Драгица Рибић, најбоља пољопривредница конкурса „Жена за 5“, мајка је троје деце и ради на свом имању од јутра до вечери. Драгица производи кукуруз, жито, јечам, узгаја прасиће (100), товљенике (80), крмаче (10), овце, јагањце (18) и бројне послове на газдинству углавном обавља сама јер су супруг и синови запослени. Јутром, три сата проводи у оборима како би нахранила бројну стоку и прегледала свако младунче. Драгици нису страни ни мушки послови, она вози трактор, такође и брине о финансијама имања, а у сезони, кад посао захтева, запошљава две жене као сезонску радну снагу. Ова вредна и сложна породица, предвођена Драгицом која је главна на имању, почела је од нуле и својим радом и трудом успела да направи добар и озбиљан посао.
Оппортунитy банка је иницирала ову награду као подстицај женском предузетништву, јер је женама у Србији данас тешко започети и развити сопствени бизнис, а “Викторија Броомс“, мали бизнис и з Раткова, и агробизнис Драгице Рибић из Засавице имају још теже услове за афирмацију на тржишту, мању доступност информација, тежи приступ технологијама због карактеристика пословања у мање развијеним и руралним срединама, па им је помоћ и подршка додатно потребна.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa