Инфо

25. децембар 2014.25. дец 2014.
НОВОГОДИШЊА ВЕРОВАЊА И СУЈЕВЕРЈЕ

ЦРВЕНИ ВЕШ И ПОЉУПЦИ У ПОНОЋ

Празнична еуфорија завладала је на улицама нашег града. Куповина и припрема домова за славље окупирала је многе. Оно што је мање познато је да је већина послова које обављамо као рутинске сваке године потиче од веровања која сежу у далеку прошлост.
Пољупци у поноћ су начин не само да се некоме пожели срећа, већ и да се са најближима подели емоција и омогуће чвршћи односи у наредној години. Верује се да уколико би пропустили да то урадимо наредна година би била испуњена емотивно хладним односима.
Доношење поклона је заправо начин да се некоме пожели и обезбеди благостање а изостанак поклона у неким друштвима, сматра се изразом непоштовања и некултуре.
Обнављање гардеробе. Многи одлазе у новогодишњу куповину како би купили гардеробу, коју ће носити у новогодишњој ноћи. У прошлости се веровало, да ношењем нове гардеробе за ову прилику, постоји већа могућност да се током целе године носи нова одећа.
Музика, ватромет и петарде. Гласни звуци су ту да би отерали зле духове. Јапанци у ту сврху користе звона, Немци ударају у бубњеве а Данци лупају старе тањире.
Ништа без печења. У Србији се новогодишња трпеза не може замислити без печења. Овај обичај је последица народног веровања да свиња симболизује обиље и новац, поред чега је и динамична животиња па се зато очекује да ће и наредна година бити таква.
Веровање старих Срба. Уколико желите да се послужите методама наших предака и предвидите каква нас година очекује ветар ће вам послужити у ту сврху. Некада се веровало да ако нема ветра или ако дува са југа година ће бити добра, ипак уколико ветар дува са истока година ће бити испуњена несташицом.
НОВОГОДИШЊА СУЈЕВЕРЈА
-Црвени веш доноси срећу у љубави.
-Особа која прва уђе у кућу треба да буде црнокоси мушкарац, никако плава или риђа особа женског пола.
-Деца рођена 1. јануара доносе срећу.
-Ништа не радити и не започињати послове 1. јануара.
Д. М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa