Инфо

15. јануар 2015.15. јан 2015.
Основци из Шапца, Мајура и Варне у Словенији

ТОПЛО ГОСТОПРИМСТВО

Од 11. до 16. јануара 2015. године група од 25 ученика ОШ“Мајур“ из Мајура и њихови наставници: директорка Драга Адакалић Томић, психолог Мирјана Васић и проф. француског језика Соња Миловановић, као и група од 25 ученика ОШ “Лаза К. Лазаревић“ из Шапца и Варне и њихови наставници: психолог Јелица Јеремић, педагог Мира Вилотић и проф. српског језика Јелена Деспотовић боравили су у Словенији у Толмину у Дому за школску делатност Соча, васпитно - образовној установи специјализованој за извођење програма школа у природи.
Забринути због катастрофе и потешкоћа које су изазвале мајске поплаве, Република Словенија је позвала ученике из школа са поплављених подручја, како би учествовали у петодневном програму школе у природи у Словенији.
У овај пројекат поред Србије укључене су и Босна и Херцеговина и Хрватска. Из сваке државе у пројекат је укључено 500 ученика, који ће бити распоређени у 10 термина у периоду од новембра 2014. до јуна 2015. године. Сви трошкови боравка и програма су покривени од стране Министарства образовања, науке и спорта Словеније, железница Србије и Словеније и Град Шабац.
Ученици су упознати са природним и друштвеним одликама градића Толмин, који има 4. 000 становника.
Изузетни наставници, врло вешти аниматори на једноставан и деци приступачан начин, водили су их кроз свет биљака и животиња тога краја. Упознали су их са сошком пострв (пастрмка), реком Сочом, Козлов робом (тзв. Козјим врхом- 426 м надморске висине), Толминском клисуром... Научили су доста о природи посматрајући, учествујући, осећајући је. Дисали су пуним плућима.
Поред ових садржаја, ученици су се упознали и са многим историјским знаменитостима овог краја. Сви заједно учили смо историју одушевљени Толминским музејем који хронолошки представља развој човечанства. Ходајући из просторије у просторију, прелазили смо из века увек.
У програм су биле укључене и активности социјализације, комуникацијских вештина и самосталности.
Домаћини су се потрудили да сваки минут буде испланиран. Њихова гостољубивост, једноставност, организованост, професионалност чинили су да се осећамо сигурно, као код куће.
Пријатан амбијент Дома Соча у вечерњим сатима испуњавала је дечја граја која је одисала задовољством због испуњеног дана. У 22 часа гашењем светла све је постајало тише, ученици су тонули у сан, одмарајући се и припремајући се за сутрашњу нову авантуру.
Бескрајно захвални ученици и наставници, у нади да ће се ово незаборавно путовање поновити.
Проф. српског језика, Јелена Деспl

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa