Инфо

15. јануар 2015.15. јан 2015.
ПРВА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА У НОВОЈ ГОДИНИ

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА

На првом овогодишњем заседању локалног парламента одборници су усвојили измене и допуне одлуке о буџету општине Коцељева за текућу годину. Према речима шефа одсека за финансије Милете Ковачевића измене се односе на исправку неколико грешака техничке природе које су се поткрале у одлуци о буџету усвојеној половином децембра месеца прошле године.
- Имали смо кратак рок од само 5-6 дана за припрему и израду одлуке- рекао је Ковачевић и упутио извињење Скупштини општине у име предлагача материјала.
Уместо накнаде плаћамо допринос
На седници је разматрана и усвојена и одлука о утврђивању доприноса за уређење грађевинског земљишта. Према речима надлежних није реч о утврђивању новог намета. Овом одлуком је у складу са важећим законским прописима предложена реформа досадашње накнаде за уређивање грађевинског земљишта и увођење доприноса за уређивање грађевинског земљишта који више нема карактер парафискалног намета. Како се наводи у образложењу ова одлука предвиђа ограничење висине доприноса, поједностављивање поступка обрачуна и утврђивање висине доприноса, утврђује ослобађање обавезе плаћања доприноса за одређене врсте инвестиција и одређене додатне погодности за инвеститоре.
- Измене Закона о планирању и изградњи третирају и део који се односи на грађевинско земљиште. Уместо досадашње речи накнада уводи се термин допринос. То је једна од првих разлика. Постоји и разлика у самом систему обрачуна. Нема више могућности да општине саме прописују те неке јединице за обрачунавање. Сада је основ за обрачун висине доприноса одређен тј. прописан од стране републичког завода за статистику и представља последње званично саопштење о ценама станова новоизградње у Србији - рекао је начелник одељења за урбанизам, комуналне и стамбене имовинско правне послове Златко Поповић.
За оне градове и општине за које податак о просечној цени стана није објављен обрачунава се просечна цена обрачуната за друге локалне самоуправе из исте групе развијености. С обзиром да за општину Коцељева нема објављеног податка, просечна цена стана на основу података објављених за пет општина које припадају трећој групи развијених је скоро 76 хиљада динара. Осим овог податка приликом обрачунавања доприноса важну улогу игра и зона у којој се одређени објекат налази, као и његова намена али и предвиђени коефицијенти који су у коцељевачкој општини усвајањем ове одлуке за прву урбанистичку зону умањени пет пута у односу на законски максимум који се до сада примењивао.
Према речима Поповића постоје и погодности приликом плаћања овог доприноса. Наиме, за инвеститоре који се определе за једнократно плаћање износ доприноса умањује се за 30 одсто. Уколико се пак одлуче за одложено, општина Коцељева је предвидела да се одређени износ може уплатити у максимално 36 месечних рата.
- На практичном примеру то значи следеће: обавеза за стамбени објекат у Коцељеви површине сто квадрата ће без икаквог умањења износити 150 хиљада динара. Али у случају једнократног плаћања умањује се 30 посто и то значи да износи 105 хиљада. Такође су предвиђена умањења у одређеном проценту уколико земљиште није потпуно комунално опремљено, односно ако нема приступни пут, канализациону и водоводну мрежу, тротоар и јавну расвету. Важно је истаћи да ће у поступку добијања грађевинске дозволе у општини Коцељева инвеститори објекта производног карактера и простора у функцији овог производног објекта бити ослобођени плаћања овог доприноса - објаснио је Поповић и истакао да је циљ да овај допринос буде реалан и да се подстиче легална градња као и да ће се одлука примењивати од 1. марта текуће године.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa