Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
У ШКОЛИ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ОБРАЗОВАЊА О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

МИСЛИ ГЛОБАЛНО, ДЕЛУЈ ЛОКАЛНО

У сарадњи са организацијом ЕКОС шабачка Школа примењених уметности у понедељак, 26. јануара, обележила је Светски дан образовања о заштити животне средине, реализацијом мултимедијалног предавања „Мисли глобално, делуј локално“ за ученике првог разреда.
- Овим предавањем желели смо да, осим подсећања на основне еколошке појмове, као што су екосистем, глобално загревање, ефекат стаклене баште, одрживи развој и друго, акценат ставимо на то шта сваки појединац може да учини или промени у свом понашању како би допринео очувању планете. На предавању смо приказали и неколико еколошких документарних филмова који на најбољи начин илуструју антропогени утицај на природу, односно негативно деловање људи и нарушавање природних законитости. Такође, битан сегмент била је и тема правилног управљања отпадом и промоција рециклаже и примарне сепарације као најважнијих фактора за одрживост система чистих улица и здравог окружења, како у граду тако и у селима ““ рекао је Дарко Берић, идејни творац пројекта, новинар за научну област заштите животне средине и дугогодишњи члан „ЕКОС“.
Светски дан образовања о заштити животне средине обележава се од 1972. године са циљем да, подизањем свести и знања, сачувамо планету за генерације које долазе.
- Земљу нисмо наследили од предака већ смо је позајмили од потомака и с тим у вези наставићемо да промовишемо еколошке вредности и моделе понашања како би наши ученици постали прави пример друштвено одговорних људи и генерација ““ нагласила је Марина Милинковић, професорка географије и координатор предавања.
Знање о томе на који начин функционише наш екосистем, како сваки појединац може допринети одрживом развоју и како да се суочимо са надолазећим климатским променама да бисмо сачували планету, постало је део образованог програма, који ученици усвајају од најмлађих дана.
- Знамо да ситнице много значе, урадимо онда малу ствар и помозимо нашој планети тако што ћемо мислити на свет у целини и на последице нашег негативног деловања. У знак искупљења, најмање што можемо да учинимо је да почнемо од деловања на локалном нивоу ““ истакла је Милица Стојадиновић, ученица првог разреда која је са својим вршњацима присуствовала овом надасве значајном и поучном предавању.
Школа примењених уметности и на овај начин потврдила је да је друштвено одговорна према својој околини али и себи самима подржавајући еколошке иницијативе и сарађујући са појединцима и организацијама који својим активностима испољавају одговорност према заједници.
- С обзиром да је једна од најважнијих особина савременог доба - међузависност локалног и глобалног и утицај свих на све, надамо се да ће и ова наша акција утицати на промену у начину посматрања света који нас окружује, не само на личном плану, него и много шире ““ додала је директорка Невенка Ђокић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa