Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.
ОДРЖАНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ У ЦЕНТРУ ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

У СВЕТУ ХАКЕРА И ВЕБ ДИЗАЈНЕРА

У Високошколској јединици Шабац Пословног факултета Ваљево Универзитета „Сингидунум“ у сали Центра за стручно усавршавање на Летњиковцу у понедељак одржано је предавање на тему „Хакерски напади на глобалној мрежи“. Шабачки средњошколци имали су прилику да чују о најновијим актуелностима из ове области, а поготово о упадима албанских хакерских група који су политички мотивисани.
- Предавање представља сегменте из предмета на нашем факултету попут рачунарске мреже, интернет, информациони системи, заштита интернет информационих система. Углавном сва обарања, тзв. дифејсовања, сајтова код нас у Србији од стране поменутих хакера су уствари изазвана нестручним администрирањем неке рачунарске мреже или неког информационог система. Ово што се код нас дешава нису у питању напади правих хакера него озлоглашених група које се подводе под терористичке групе које владају на интернету. Током овог предавања имали су прилику да сазнају које све врсте хакера постоје на интернету, који су од њих најпознатији, шта је појам самог хакера, шта он представља. То су уствари добро обучени програмери, јако брзи. Углавном се на Западу третирају као веома плаћени људи који раде у познатим компанијама и тестирају безбедност њихових информационих система или су узгред власници неких својих приватних фирми које се баве заштитом информационих система. Ово је ускостручна област која се тиче тзв. брзог програмирања тако да млади могу само чути шта и како, видети неке врсте напада, али док се не образују довољно у тој области тешко шта могу предузети да то спрече ““ рекао је м. сц. Иван Пантелић.
Циљ оваквих предавања је едукација, образовање младих, да виде шта је добро а шта није.
- Научили смо неке ствари које до сада нисам знала. Било је занимљиво. За ово предавање чуле смо од психолога у нашој школи. Хтеле смо да видимо и сазнамо нешто ново, а намеравамо и да упишемо овај факултет тако да је ово позитивно искуство допринело нашој највероватнијој одлуци када је у питању даље школовање ““ истакла је Кристина Пејовић, ученица четврте година смера комерцијалиста Економско-трговинске школе.
Велику пажњу присутних привукла је и радионица на тему „Технике савременог веб дизајна“. Свесни чињенице да се данас пословање било које фирме, предузећа, не може замислити без веб сајтова, а самим тим ни без стручњака који ће се о њима бринути, занимање младих је све веће за ову област.
- Ученици таквих профила увек су тражени. Поред потребе за стручњацима који знају правилан рад на сајту данас је, иако вам није то основна струка, преко потребно да знате понешто из ове области. Нећете правити себи сајт али ћете можда морати да га одржавате, поставите вест, текст и слично. Зато смо желели да понудимо једну овакву радионицу како би мало заинтересовали младе, нудећи им прилику да нешто науче, али и да им дамо додатне материјале уколико желе више да науче. Веб и графички дизајн су веома атрактивни како за младе тако и за старије. Кроз ове додатне курсеве нудимо и дајемо могућност и средњошколцима да стекну додатна знања, али и да виде колико је то занимљиво, да схвате, уколико нису знали, да им се то свиђа и да виде да је то занимљива област у којој би могли да се пронађу и једног дана се баве тиме. Ако им је основна делатност нешто друго онда да макар знају неке ствари и да могу то да примене касније - нагласио је доц. др Марко Марковић.
Предавање замишљено као кратак увод у ову занимљиву област показало је средњошколцима докле су стигли када је у питању њихово знање. Исто тако имали су прилику да науче нешто ново по питању повезаности интернета, савремених веб сејтова, „рачунарства у облаку“, и уопште свега онога што што нуде данашњи веб сајтови којима приступамо не само са рачунара већ и са мобилних телефона, таблета.
- Захвални смо нашој школи што нам је омогућила да присуствујемо оваквим радионицама и предавањима јер то нама много значи због нашег будућег посла и занимања којим ћемо се бавити. Пошто смо ми по струци фирмописци, тј. графички дизајнери, предавање о веб дизајну нам је помогло зато што се буквално бавимо дизајнирањем разних елемената графике. Веб је као и интернет веома распрострањен по свету тако да мислим да је бити веб дизајнер једно од најтраженијих занимања. Занимљиво је радити за некога ко жели да направи нешто своје на интернету а да му дате и свој лични печат ““ рекла је Бојана Митровић, ученица треће године Школе примењених уметности.
Овакав приступ раду са средњошколцима показао је да чак и они, са најмање знања, могу на веома лак и занимљив начин да науче не само основне ствари када је у питању ова област већ и много више како би сутра, ма којим се послом бавили, могли да лагано „пливају“ у водама које зовемо интернетом.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa