Инфо

12. фебруар 2015.12. феб 2015.
ИЗМЕЂУ РЕДОВА

МЕЧКА ВИДЕЛА СЕНКУ

И на овогодишње Сретење ми Срби обележили смо дан савремене државности. А што ли нам често делује да до тог стадијума још нисмо дошли.
Историчари су нас и овог пута подсећали да још давно кад је код нас у Србији стваран први Устав, пола Европе није имало тако нешто. Па то не треба да причају нама, ми то, вероватно, знамо. А можда и не.
Е, а ми смо то историјско подсећање, а садашњи празник, искористили, разуме се, да не радимо. Тако се више памти. Традиција. Па још кад је и продужени викенд, и хај.
По предању ако на Сретење мечка изађе из пећине и види своју сенку, вратиће се у зимовник а зима ће потрајати још пет, шест недеља. Предање додуше не вели шта се дешава са оним силним нашим међедима који ленствују и лети и зими и нико им на сенку не сме стати.
Ових дана када се за некадашњу шабачку хемијску па још и индустрију “Зорку“, каже “Оно наше што некада бејаше“, Шапчани се са сетом сећају тих дана и година када се из њених оџака димило а по граду кашљало. Ех, веле, да нам је да се опет накашљемо. Продисали би.
И овог пролећа српски представници ће учествовати на некада чувеној “Песми Евровизије“. Само сада треба имати у виду да Срби нису толико ружни ни унакарађени да тамо буду међу запаженијим учесницима.
Бранко ЈелићБранко Јелић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa