Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
ОДРЖАНО 31. РЕГИОНАЛНО САВЕТОВАЊЕ ПЧЕЛАРА

ЗБЛИЖАВАЊЕ И ВИШИ НИВО ЗНАЊА

Асоцијација пчеларских организација Мачванског и Колубарског округа 22. фебруара 2015. године обележила петогодишњицу рада и постојања
Домаћин и суорганизатор импозантног Скупа, са око 200 учесника, било је Друштво пчелара „Шабац“ из Шапца, коме је ово била завршна манифестација из програма обележавања великог јубилеја: 120 година постојања и рада.
Саветовање је, у Центру за стручно усавршавање града Шапца на Летњиковцу отворио и извештај о петогодишњем раду поднео председник Асоцијације Рајко Пејановић. Изнето је да је Асоцијацију основало шест пчеларских удружења, на иницијативу пчелара из Ваљева и да она сада, након пет година постојања, окупља 26 пчеларских организација из 18 општина, од којих су четири (из Руме, Обреновца, Барајева и Косјерића) изван територије наведених округа. Сврха постојања Асоцијације је, како је истакнуто, међусобно упознавање, зближавање и виши ниво едукације пчелара, ради бољег и лакшег остваривања заједничких циљева у производњи и пласману меда и осталих пчелињих производа.
Након уводног излагања, реч је добио градоначелник града Шапца, Небојша Зеленовић. Градоначелник је поздравио пчеларе Мачванског и Колубарског округа и њихове пчеларске пријатеље из Сремске Митровице, Републике Српске и Брчко Дистрихта. Изразио је задовољство бројном посетом и добром организацијом Саветовања, пожелео успешан рад Скупа, а гостима угодан боравак у Шапцу. Шабач-ким пчеларима градоначелник је обећао да ће Локална самоуправа посвећивати више пажње подстицању пчеларске производње.
За реч су се јавили и гости, представници пчеларских удружења из: општина Угљевик и Лопари у Републици Српској, Брчко Дистрихта и Сремске Митровице. Сви они су, на крају излагања, поднели писмени захтев за пријем у Асоцијацију пчеларских организација Мачванског и Колубарског округа, што је, као и излагање градоначелника, поздрављено.
На крају овог, свечаног дела Скупа, реч је добио шабачки историчар Богдан Секендек, који је представио своју нову књигу „Србија у Великом рату“, од које је неколико примерака поклонио гостима.
После паузе за освежење уследио је едукативни део Саветовања, са три стручна предавања, којим је руководио председник Друштва пчелара „Шабац“ Бранислав Ђуричић.
Прво предавање на тему „Правилна употреба хемијских препарата у пчеларству“, одржао је Виден Момчиловић, дипломирани технолог из Шапца. Предавање на тему „Изимљавање пчелињих заједница, правилно подстицање њиховог развоја у пролеће и припрема за коришћење багремове паше“ одржао је Драгорад Ковачевић, велепчелар из Богатића. Треће излагање посвећено активностима Савеза пчеларских организација Србије и актуелној проблематици српског пчеларства одржао је Милорад Евтић из Ваљева, члан Извршног одбора Савеза.
Р. Пејановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa