Инфо

19. фебруар 2015.19. феб 2015.
ПРОБЛЕМИ СА ВОДОСНАБДЕВАЊЕМ У ОПШТИНИ БОГАТИЋ

ЗВОРНИЧКЕ ЦИСТЕРНЕ У БОГАТИЋУ

Прошле седмице начелник Мачванског управног округа Драгослав Милановић одржао је конференцију за штампу на којој је говорио о начину на који је тренутно превазиђен проблем са пијаћом водом на једном делу општине Богатић. Наиме, анализом воде показало се присуство арсена прво на артеској чесми у Црној Бари, а потом је анализа индивидуалних бунара показала и присуство нитрата у води. Мештани се тренутно снабдевају водом из цистерни, а проглашена је ванредна ситуација. Четири цистерне запремине око 1.000 литара Богатићу је послала општина Мали Зворник, док се вода допрема из “Водовода“ Шабац.
-Начелник Округа има задатак да у свакој ситуацији, када му се представници локалних самоуправа обрате за помоћ, покуша да им изађе у сусрет. Искористио сам функцију команданта Штаба за ванредне ситуације на нивоу Округа и уз помоћ Сектора за ванредне ситуације и председника општине Мали Зворник санирана је критична ситуација у делу општине Богатић. Четири стационарне цистерне обезбеђене су у Црној Бари, Глоговцу, Совљаку и Салашу Црнобарском и наставило се са кружним снабдевањем цистерном која свакодневно долази из Шапца, рекао је Милановић.
Председник општине Богатић, Ненад Бесеровац, објаснио је да је вода анализирана због јаловине још у новембру. Извештај Завода за јавно здравље показао је присуство геолошког арсена на артеској чесми у Црној Бари и она је затворена. Међутим, како су грађани навикли да је користе, затражена је поновна анализа, а након ње мештани су вршили и контролу индивидуалних бунара. Од 41 узорка неисправно је било чак 40.
-Одмах су предузете краткорочне и дугорочне мере. Ангажовали смо стручњака са Рударско - геолошког факултета. Направили смо пројектни задатак и тражили да нам у хитном року изврше анализу стања и дају конкретне предлоге, рекао је Бесеровац.
Како је навео председник општине Богатић, решење би било у копању бунара на дубинама од 50 до 60 метара, који би били заштићени и од нитрата на мањим и од арсена на великим дубинама, као и пролазак сеоског водовода. Сада градску воду има само насељено место Богатић.
Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, рекао је да они имају проблема са водоснабдевањем већ дужи период. На позив начелника су притекли у помоћ општини Богатић, која је такође њима помагала. Месне заједнице на територији општине Мали Зворник, које се исто снабдевају из цистерни, не трпе због ове позајмице комшијама.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa