Инфо

5. март 2015.5. мар 2015.
ПОКРЕТ ЗА ШАБАЦ ЗЕЛЕНИХ СРБИЈЕ УПОЗОРАВА

ОПАСНОСТ ОД ПОПЛАВА

Покрет за Шабац Зелених Србије одржао је конференцију за медије на којој је било речи о проблемима на територији Шапца који су се појавили са првом обилнијом кишом ове године. Говорили су др мед. Дејан Павловић, председник Покрета за Шабац и Бранко Митровић, становник приградског насеља Поцерски Причиновић.
- Покрет за Шабац Зелених Србије жели да подсети да је опасност од климатских промена све већа. То од нас захтева да размишљамо и делујемо плански и да више не дозволимо да дуготрајне суше и изненадне поплаве наносе огромне материјалне, штете животној средини и здрављу становништва. Пре неколико дана имали смо велику количину падавина у кратком временском року и волео бих да можемо да пронађемо једног становника Шапца, Коцељеве, Крупња, Обреновца или било ког другог града или општине у Србији који није осетио страх пред могућношћу да се понове прошлогодишње сцене разарања. Подсећамо на огроман проблем опасног отпада ускладиштеног у погонима Зорка Холдинга и неопходност његовог уклањања. Поново јавно позивамо Министарство пољопривреде и заштите животне средине да овај проблем реши што пре. Такође, позивамо све органе републичке власти и локалне самоуправе који, сходно својим надлежностима, газдују токовима и обалама Саве, Дрине, Добраве и Думаче да издвоје новац за реконструкцију постојећих и изградњу нових насипа и обалоутврда како би се спречило изливање ових река. Тражимо и да се обавља редовно чишћење система каналске мреже како би се обезбедила његова проходност и одвођење воде са угрожених подручја, изјавио је др Дејан Павловић.
Зелени су упозорили да је у неким деловима града потребно унапредити сливничку мрежу, а у појединим приградским насељима изградити канализациону и сливничку мрежу како би се избегле последице плављења и побољшали хигијенско-санитарни и епидемиолошко-здравствени услови.
Бранко Митровић, становник Поцерског Причиновића, указао је на проблем који су недавне обилне падавине поново проузроковале у овом насељу, услед непостојања канализационе и сливничке мреже:
- Канали поред неасфалтираних улица били су препуни воде која се преливала, улазила у дворишта, угрожавала објекте и проузроковала изливање приватних септичких јама. Када се вода повукла, остао је муљ у каналима и двориштима препун фекалија и страх од могуће заразе. Очекујемо да неко схвати наш проблем озбиљно, јер се преко 90% становника изјаснило за увођење канализације, изјавио је Митровић.
Председник Зелених Шапца је закључио да нас климатске промене упозоравају да би требало да се озбиљно припремимо за њихове последице.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa