5. mart 2015.5. mar 2015.
POKRET ZA ŠABAC ZELENIH SRBIJE UPOZORAVA

OPASNOST OD POPLAVA

Pokret za Šabac Zelenih Srbije održao je konferenciju za medije na kojoj je bilo reči o problemima na teritoriji Šapca koji su se pojavili sa prvom obilnijom kišom ove godine. Govorili su dr med. Dejan Pavlović, predsednik Pokreta za Šabac i Branko Mitrović, stanovnik prigradskog naselja Pocerski Pričinović.
- Pokret za Šabac Zelenih Srbije želi da podseti da je opasnost od klimatskih promena sve veća. To od nas zahteva da razmišljamo i delujemo planski i da više ne dozvolimo da dugotrajne suše i iznenadne poplave nanose ogromne materijalne, štete životnoj sredini i zdravlju stanovništva. Pre nekoliko dana imali smo veliku količinu padavina u kratkom vremenskom roku i voleo bih da možemo da pronađemo jednog stanovnika Šapca, Koceljeve, Krupnja, Obrenovca ili bilo kog drugog grada ili opštine u Srbiji koji nije osetio strah pred mogućnošću da se ponove prošlogodišnje scene razaranja. Podsećamo na ogroman problem opasnog otpada uskladištenog u pogonima Zorka Holdinga i neophodnost njegovog uklanjanja. Ponovo javno pozivamo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da ovaj problem reši što pre. Takođe, pozivamo sve organe republičke vlasti i lokalne samouprave koji, shodno svojim nadležnostima, gazduju tokovima i obalama Save, Drine, Dobrave i Dumače da izdvoje novac za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih nasipa i obaloutvrda kako bi se sprečilo izlivanje ovih reka. Tražimo i da se obavlja redovno čišćenje sistema kanalske mreže kako bi se obezbedila njegova prohodnost i odvođenje vode sa ugroženih područja, izjavio je dr Dejan Pavlović.
Zeleni su upozorili da je u nekim delovima grada potrebno unaprediti slivničku mrežu, a u pojedinim prigradskim naseljima izgraditi kanalizacionu i slivničku mrežu kako bi se izbegle posledice plavljenja i poboljšali higijensko-sanitarni i epidemiološko-zdravstveni uslovi.
Branko Mitrović, stanovnik Pocerskog Pričinovića, ukazao je na problem koji su nedavne obilne padavine ponovo prouzrokovale u ovom naselju, usled nepostojanja kanalizacione i slivničke mreže:
- Kanali pored neasfaltiranih ulica bili su prepuni vode koja se prelivala, ulazila u dvorišta, ugrožavala objekte i prouzrokovala izlivanje privatnih septičkih jama. Kada se voda povukla, ostao je mulj u kanalima i dvorištima prepun fekalija i strah od moguće zaraze. Očekujemo da neko shvati naš problem ozbiljno, jer se preko 90% stanovnika izjasnilo za uvođenje kanalizacije, izjavio je Mitrović.
Predsednik Zelenih Šapca je zaključio da nas klimatske promene upozoravaju da bi trebalo da se ozbiljno pripremimo za njihove posledice.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa