Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
ПОСТИГНУТ ДОГОВОР МИНИСТАРСТВА И СТОЧАРА

ОТКУП ТОВЉЕНИКА

Влада Србије одобрила је Републичкој дирекцији за робне резерве да од регистрованих пољопривредних газдинстава откупи један део товљеника за новац, а други за меркантилни кукуруз
Истовремено, повећане су и дажбине на увоз живих свиња, а донета је и одлука и о таксама на увоз свиња, како би се решила тешка економска ситуација произвођача товних свиња, која је ескалирана приликом недавних протеста сточара Мачве, Поцерине и Срема. Дирекција за робне резерве може, до 30. априла, да откупи 10.000 товних свиња и то по цени од 170 динара за прву класу, 150 динара за другу класу и 140 динара за трећу класу. Добијена је и сагласност за натуралну размену 15.000 тона кукуруза за тов свиња и то 11 килограма за прву класу, 10 килограма за другу класу и девет килограма за трећу класу товних свиња. Влада је донела одлуку и о таксама на увоз свиња, која се огледа у томе да ће прелевмани бити повећани са 3,6, односно 4,8, на 10 динара.
- Задржали смо одлуку о укидању прелевмана на увоз прасића. На тај начин смо желели да постигнемо један избалансиран однос према Европској комисији са једне стране, а са друге стране да максимално заштитимо домаће произвођаче, наводе у Министарству пољопривреде.
Целокупан откуп и размена товљеника вршиће се преко Републичке дирекције за робне резерве која ће припремити уговоре за произвођаче и кланичаре, а услов за откуп и размену је да је реч о регистрованом пољопривредном газдинству. Очекује се да откуп товљеника почне током ове седмице. Истовремено, ради се и на измени Правилника којим ће се регулисати увоз, промет и употреба замрзнутог меса.
Представници Уније пољопривредника задовољни су постигнутим договором.
- Обрадовала нас је вест о постигнутом договору у вези са откупом свиња. Део произвођача ће се одлучити за продају по понуђеним ценама, док ће остали, пре свих они који имају мање парцеле, прихватити размену за кукуруз, каже председник Уније пољопривредника Златан Ђурић.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa