Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
МИЛАН БОЖОВИЋ, ДИРЕКТОР АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

СМАЊИТИ БРОЈ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

О начинима на које се може повећати безбедност свих учесника у саобраћају разговарали смо са Миланом Божовићем, директором Агенције за безбедност саобраћаја.
Какве утиске носите из Шапца и како оцењујете сарадњу са локалним Саветом за координацију послова безбедности у саобраћају?
- Сарадња са локалним саветима за безбедност саобраћаја је наша законска обавеза. Ми се трудимо да им помогнемо да успоставе и реализују низ активности које се тичу како едукације, тако и практичних ствари. Покушавамо да им пренесемо наше искуство и знање, све у циљу да се смањи број настрадалих у саобраћајним несрећама. Прошле недеље смо у Шапцу одржали предавање на тему кроз шта све могу да прођу људи који доживе саобраћајну незгоду. Такав облик предавања је карактеристичан за развијене европске земље, па смо и ми одлучили да преузмемо овакав модел. Он подразумева да особе које су претрпеле страшне последице незгода преносе своја искуства младим, односно будућим возачима. Савет за безбедност саобраћаја у Шапцу ради добро, људи који га чине хоће да примењују нове предлоге и идеје.
На предавању у Шапцу смо чули и потресну причу Славише Савића, који је пре 23 године доживео незгоду која је темељно променила његов живот. Како оцењујете реакције младих на његову причу?
- Млади су са предавања изашли прилично замишљени. Младим људима је потребно да приме такву поруку, да чују шта све човеку, због само једног тренутка непажње, може да се догоди. Лично пренете поруке делују на њих, и у будућности ћемо радити на томе да се оваква предавања интензивирају, са циљем да млади схвате шта све непажљива вожња може да проузрокује.
Шабац је први град у Србији у ком сте званично почели са реализацијом овог пројекта.
- Реализовали смо пилот-предавање у Зајечару, али смо пројекат званично почели у вашем граду. У будућности планирамо да унапредимо овај пројекат како би имали што боље ефекте, и покушаћемо да овај програм имплементирамо на нивоу читаве државе.
Који су најчешћи узроци саобраћајних несрећа на нашим путевима?
- Оцену о узроцима саобраћајних несрећа доноси суд. Агенција за безбедност саобраћаја може да говори о факторима због којих оне настају. У највећем броју случајева, главни кривац за саобраћајне несреће је људски фактор. Непоштовање брзине, вожња под дејством алкохола и одсуство везивања путника у колима су најчешћи разлози због којих долази до саобраћајних незгода. Везивање појаса значајно доприноси мањем броју настрадалих, како код возача и сувозача, тако и код путника на задњој клупи у возилу.
Какве је резултате дала акција о неопходности везивања појаса на задњем седишту у возилу?
- Те акције морамо да наставимо. Свака активност има одређени ефекат, али да би дала најбоље резултате, мора континуирано да се спроводи. Тренутно припремамо кампање које се односе управо на везивање сигурносних појасева, на избегавање алкохола у вожњи, а за септембар припремамо и једну акцију поводом почетка школске године.
Млади су једна од категорија којима Агенција за безбедност саобраћаја поклања доста пажње.
- Рад са децом доноси вишеструку корист. Прво, сама деца мењају понашање, постају одговорнија, али и искуства која стекну преносе родитељима, што чини да и они буду обазривији у саобраћају. Имаћемо низ едукативних предавања намењених младима свих узраста, од предшколаца до средњошколаца. Радићемо и са њиховим родитељима, али чак и са будућим мамама, како би одмах по рођењу детета знале каква понашања у саобраћају су најбоља за њих и њихову децу.
Пред Агенцијом за безбедност саобраћаја и читавом државом је један велики циљ. Он подразумева да за четири године ниједно дете не настрада у саобраћајним незгодама. Да ли је тај циљ остварив?
- Акционим планом и стратегијом је планирано до од 2020. године немамо страдале деце у саобраћајним несрећама. То значи да ћемо у наредне четири године морати озбиљно да радимо да би реализовали тај циљ. Јесте оствариво, ако се сви максимално посветимо овом проблему.
Које активности ће Агенција за безбедност саобраћаја спроводити у наредном периоду?
- Тренутно смо фокусирани на анализу рада свих локалних савета за безбедност саобраћаја, а очекујемо да се тај посао оконча у наредних месец дана. То је системска мера која ће допринети стабилном раду ових савета. Посветићемо се и раду са децом и њиховим родитељима, и радити на проналажењу најбољих решења која могу допринети мањем броју настрадалих особа у саобраћају.
Измене Закона о безбедности саобраћаја дале су добре резултате. Од почетка његове примене, 2009. године, имамо значајно мањи број погинулих на путевима. Закон је потребно континуирано усавршавати и мењати, како би се смањио број саобраћајних несрећа и настрадалих особа.
М. Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa