Инфо

19. март 2015.19. мар 2015.
САНАЦИЈА КАНАЛСКЕ МРЕЖЕ И КРИТИЧНИХ МЕСТА НА МАЊИМ РЕКАМА

УРЕЂЕЊЕ ВОДОТОКОВА

На основу одлуке градоначелника Шапца Небојше Зеленовића формирана је Комисија за утврђивање стања на водотоковима другог реда и каналској мрежи
Боље спречити него лечити. Тако би се најједноставније могао описати рад чланова Комисије за утврђивање стања на водотоковима другог реда и каналској мрежи. Циљ рада овог тела је евидентирање критичних тачака, припрема акционог плана и предрачуна радова. На основу разговора са представницима месних заједница прикупљају се подаци које ће чланови комисије користити приликом предлагања решења.
- До сада смо разговарали са представницима 10 савета месних заједница. Постигли смо апсолутну сагласност око тога које су тачке најкритичније, и донели одлуку да са људима на терену решавамо проблеме. Остало је да се до краја марта видимо са представницима још девет месних заједница, а онда, са прикупљеним подацима, акционим планом и предрачуном радова идемо код градоначелника. Видећемо на колико новчаних средстава из градског буџете ове године можемо да рачунамо и које проблеме можемо да решимо. Ако сваке године решимо по десетак кртичних тачака, за неколико година не би имали ниједан проблем када су у питању водотокови другог реда и каналска мрежа. Са уређењем водотокова првог реда, попут Саве и Добраве, неопходна нам је помоћ републичких органа. Са појединима, попут Водопривредног предузећа „Сава“ смо до сада имали одличну сарадњу, а и радници шабачких јавних предузећа су увек учествовали у решавању проблема које доносе велике воде. Тако су радили запослени у ЈКП „Водовод“, али и радници из других јавних предузећа, рекао је Александар Продановић, директор ЈКП „Водовод“, који је и председник Комисија за утврђивање стања на водотоковима другог реда и каналској мрежи.
На помоћ стручне комисије рачунају и житељи Оридског басена. Штету на њиховом подручју нанела је Добрава, која је, као водоток првог реда, под ингеренцијом републике.
- Ми смо предочили члановима комисије и стручним службама да је неопходно уредити старо корито Добраве и канале поред пута. Људи су били на терену, надамо се да ћемо успети да решимо проблеме и да нам се никада више не догоди ситуација попут оне из маја прошле године. Драго нам је да смо се уверили да Градска управа брине о мештанима Оридског басена и да покушава да реши њихове проблеме, навео је Саша Враштановић, председник Савета месне заједнице Миокус.
Чланови комисије посетили су једну од критичних локација, Средњемачвански канал у Мајуру. Према речима председника Савета месне заједнице, Михајла Радиновића, значајан део проблема на овом месту решио би се поновним постављањем клапне на каналу.
- Клапна је неколико пута до сада уклањана. Ту се ради о дрскости појединаца који су крађом направили велике проблеме. Клапна би спречила пролазак воде из Средњемачванског у споредни канал, који нам је и направио велике проблеме. На плављење домаћинстава и ораница утицале су и подземне воде, али је највећу штету направила вода из канала који су се преливали, рекао је Радиновић.
Он је додао и да је планирано и чишћење ових водених површина, и при том апеловао на грађане да шут и други отпад не бацају у канал.
- То су наше лоше навике. Дешава се да људи различит отпад бацају у канал, што нам се после врати као бумеранг. Прошле године сам послао допис Водопривредном предузећу Сава, и према најавама, постоји план за тзв. „измуљавање“ канала, односно чишћење корита и подизање бедема за 30-так центиметара. То би, како нам је речено, спречило изливање воде, рекао је Радиновић.
О прикупљеним подацима са свих критичних локација на подручју Шапца чланови комисије ће до краја месеца известити градоначелника Небојшу Зеленовића, након чега се очекује извођење радова.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa