Инфо

7. мај 2015.7. мај 2015.
У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ОТВОРЕНА 21. ИЗЛОЖБА ИКОНА

ТЕМЕЉ КОЛЕКТИВНОГ УМЕТНИЧКОГ ПАМЋЕЊА

Ми се клањамо и поштујемо и целивамо свечану икону човечанског оваплоћења Бога Логоса помазаног Божанством и оставшег непромењено, тако да онај који је помазан вером сматра да види самога Бога који се јавио у телу и с људима поживео. Клањамо се и част одајемо икони Пресвете Богородице и иконама свечесних Божјих угодника, уздижући очи душе (наше) ка првообразном лику и ум узносећи на оно што је несхватљиво, записао је у „Беседи о правој вери“ Свети Сава далеке 1222. године. И управо икона, као уметничко дело својом формом, бојом, светлошћу, двадесет прву годину за редом украсила је зидове галерије Културног центра у Шапцу.
- Овом изложбом ушли смо у трећу деценију трајања. Задовољство је угостити у галерији Културног центра велики број иконописаца из целе земље. Хетергеност иконографских решења и стилско поетских интенција указује да је савремени живопис дубоко укорењен у литургијском животу цркве, на основу светоотачког предања, које јесте темељ колективног уметничког памћења. Ова изложба показује и нешто врло позитивно, а то је да њени ствараоци теже да открију један нови свет помало заборављен на нашим просторима, и не само на нашим, и да га кроз свој уметнички таленат, а њега несумљиво имају, покажу другима ““ рекла је историчар уметности Соња Петровић, кустос галерије, на отварању изложбе прошлог петка.
Од седамдесет осам икона приспелих на конкурс од шездесет девет аутора селекторка мр Вања Јовановић, рестауратор и иконописац из Београда, за излагање је одабрала тридесет четири иконе од двадесет девет иконописаца из Београда, Новог Београда, Краљева, Лештана, Шапца. Својим сликарским елементима и сјајном израдом издвојила се икона Свети Јов Београђанке Јелене Хинић којој је припала награда овогодишње изложбе икона која се може погледати до 16. маја.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa