Инфо

14. мај 2015.14. мај 2015.
НАРОДНА СКУПШТИНА СРБИЈЕ ПРЕ 100 ГОДИНА

ДВА ПОСЛАНИКА ИЗ МАЧВЕ

У ситуацији различитих ставова поводом идеје председника Владе Србије Александра Вучића о смањењу броја народних посланика у Скупштини Србије са 250 на 150, чиме би се остварила и значајна финансијска уштеда, вредно помена је бројчано стање посланика, од пре више од једног века у тадашњој Скупштини Краљевине Србије. Највише законодавно тело Краљевине Србије имало је 82 посланика. Мачву су представљали земљорадници Петар Цветуљски из Бадовинаца и Стеван Вићентић из Раденковића.
Народна Скупштина, увек је била предмет интересовања најширих слојева народа. Како је данашња Скупштина предмет занимања грађана Србије, посебно, тако је и она пре више од једног века, интересантна. Свака на свој начин.
Ову данашњу прате савремени електронски медији и штампа, која није била на данашњем нивоу. Без обзира на то и оном саставу Народне скупштине придавао се велики значај. Њен састав од 92 посланика из 1898. године објављен је у књизи „Четрдесет година после“. Ова књига је посвећена познатој Светоандрејској скупштини, која је 1858. године вратила на књажевски престо Милоша Обреновића.
Народна Скупштина тадашње Србије била је састављена од 30 посланика које је изабрао тадашњи краљ Александар Обреновић. Девет их је било из девет градова Србије: Београд, Крушевац, Шабац, Чачак, Ужице, Ваљево, Врање, Пожаревац , Крагујевац и 43 из исто толико срезова Србије.
Краљев посланик из Шапца био је правозаступник Лука Перишић, а посланик града Шапца био је трговац Сава Илић. Са простора данашњег Мачванског округа, тада је у Народној скупштини Краљевине Србије било укупно девет посланика.
Љ .Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa