Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
ОБОЉЕЊЕ КУПИНЕ

ЉУБИЧАСТА (ПУРПУРНА) ПЕГАВОСТ

Обољење купине познато као љубичаста (пурпурна) пегавост присутна је на нашем подручју нарочито у старијим засадима и то на највише гајеним сортама код нас „Чачанска“ и „Торнфри“. Болест напада током пролећа и лета изданке и лишће. На лишћу се уочавају пеге сиво смеђе боје, касније се спајају и доводе до потпуног сушења листа.
- Значајније су штете на ластарима. Још се у пролеће јављају симптоми на младим изданцима у виду пега које из зелене прелазе у љубичасту боју, са јасним и неравним рубовима. Оне се спајају и захватају већи део ластара, па чак биљку и целом дужином. Унутар пега често су уочљиве црне тачкице-пикниди, репродуктивни органи ове веома опасне гљивичне болести. Гљива презимљава у виду мицелије и пикнида у кори двогодишњих изданака. Зараза се обавља од априла до августа док инкубација траје три месеца, па је експанзија симптома, током лета ““ каже дипл. инж. заштите биља Славица Максимовић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Мере борбе против ове болести су превентивне. Садни, сертификовани, материјал је једна од најбољих превенција. Ако се у засаду примете симптоми, заражене изданке одстранити, изнети из засада и обавезно спалити. Заражени изданци се током лета не препознају све до пролећа, па је тешко контролисати болест ако се појави у вегетацији све до наредне вегетације.
- Против пурпурне пегавости купине препоручљиво је радити третмане у рано пролеће бакарним препаратима, док је избор фунгицида током вегетације у корелацији са временским приликама. Добру ефикасност су показали фунгициди: „Љуадрис“ (а. м. азоксистробин), „Цабрио Топ“ (а.м. пираклостробин + метирам), „Сигнум“ (а. м. боскалид + пираклостробин) и бакарни препарати ““ истиче Максимовићева.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa