Инфо

11. јун 2015.11. јун 2015.
ОДРЖАНА 21. СКУПШТИНА ГРАДА

КРИТИКЕ ДОБРОДОШЛЕ

Усвојен План детаљне регулације Центра. -Шарене плоче, шарена лажа, сматра Бобан Бирманчевић из СНС. Градоначелник тврди да опозиција никада није имала више простора да критикује рад градске власти и нада се да ће оне бити у најбољем интересу грађана
На 21. седници Скупштине града Шапца најважније тачке су биле Одлука о изради Плана детаљне регулације “Центар 1 ““ Центар 2“ и Одлука о већем обиму права породица са децом. Такође, усвојен је и извештај о раду заштитника грађана за 2014. годину.
На самом почетку, одборник Демократске странке Србије др Александар Павловић, поднео је захтев за допуну дневног реда Иницијативом за именовање једног трга или улице у Шапцу по Драгољубу Дражи Михаиловићу. Захтев за допуну имао је 11 гласова за и 9 против, што је било недовољно да би се ова тачка уврстила у дневни ред.
Одборник Српске напредне странке Александар Пајић искористио је излазак за говорницу да рашири постер са изборним резултатом на недавно одржаним изборима у Месној заједници Мајур.
Одборници опозиције изнели су примедбе на План детаљне регулације, којим се предвиђа уређење трга. Подсетили су и да је некада постојао план да се на том месту изгради подземна гаража.
-Одустаје се од заиста добре и озбиљне инвестиције која је 2013. године била заокружена. Урађен је нови план по коме ће се за неких 50 милиона динара урадити шарене плоче, што је још једна шарена лажа. Грађани ће бити ускраћени за 300 паркинг места. Нових радних места нема, као ни нових инвестиција, рекао је одборник Српске напредне странке, Бобан Бирманчевић.
Градоначелник Небојша Зеленовић годину дана врши ову функцију. Истакао је да за то време одржано више заседања него у претходне три године. Сматра да опозиција никада није имала више простора да критикује рад градске власти, и да је то добро.
-Очекујем да критике буду реалне, рационалне и у најбољем интересу грађана. Завршили смо посао око депоније. Ископали смо 50 километара канала и тиме обезбедили мештане који живе ван града. Базен је изграђен. Следеће седмице крећу радови на градском тргу. То је мој резултат за годину дана. Слажем се да неко може да има примедбе, али оне се не односе на мој рад. Ја не могу да се бавим прошлошћу, него да гледам у будућност и радим. Сигурно ће то препознати грађани Шапца, рекао је градоначелник.
Према Зеленовићевим речима ради све у интересу побољшања привредне активности у граду, а доказ за то су шест страних и пет домаћих инвеститора у претходном периоду. Градоначелник очекује још једну велику инвестицију, али каже да она не зависи само од града, него и од подстицаја Владе инвеститорима.
Усвојене су и одлуке о спровођењу јавних конкурса за именовање директора Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем, и ЈП Радио телевизија “Шабац“.
Када се ради о повећању обима права са децом, утврђене су накнаде за прворођено дете, за рођење другог и сваког наредног детета у породици и пакет за новорођенче. Мајке ће за своју прву децу добијати 15.000 динара. За друго и свако наредно дете биће исплаћена једнократна помоћ у износу од 10.000 динара за запослене и 15.000 динара за незапослене породиље. Пакет за новорођенче садржи опрему неопходну за прве дане тек рођене бебе. Уручује га служба поливалентне патронаже Дома здравља, приликом посете бебе након изласка из породилишта.
Опозиција је навела да су давања у другим градовима много већа на годишњем нивоу. Такође су замолили и да се од тога не прави политички маркетинг сликањем приликом уручења пакета.
Полемике је изазвало и усвајање Извештаја о раду заштитника грађана Милоша Мијаиловића. Одборници опозиције су изнели примедбе да су многе ствари у овом Извештају контрадикторне. Већином гласова ова тачка је такође усвојена.
Једна од усвојених тачака била је и Одлука о прибављању грађевинског земљишта у јавну својину на основу споразума са власником.
Након што је директорка Предшколске установе “Наше дете“, Марица Вулетић, поднела оставку, разрешени су чланови Управног одбора ове установе и именовани су нови. Промењен је и један члан Школског одбора Медицинске школе “Др Андра Јовановић“. Утврђено је и да улица која излази из Масарикове улице, поред Економске школе, понесе име Улица Стане Милановић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa