Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
ПЛАНИНАРСТВО

ВАЉЕВО ШАРМ ЛЕПОТЕ

Недеља, 21. јун, први летњи дан 2015. године, са нешто нижом температуром од просека за ово доба године, која одговара шабачким планинарима, члановима планинарског друштва “ЦЕР“ који су се тог јутра упутили ка Ваљеву и његовом окружењу.
После једносатне вожње бус, препун планинара, улази у Ваљево, неки од њих нису се још расанили, онако буновни излазе и крећу ка брду Кличковац, не коме је пред крај Првог светског рата 1813. војвода Јаков Ненадовић саградио камену кулу, ради јачања надзора над Ваљевом. У то време војвода Јаков био је министар унутрашњих дела устаничке Србије!
После обиласка куле Шапчани крећу шетњом кроз Тешњар, стари део града Ваљева, а потом посећују Храм Светог Васкрсења, који је још у градњи, који плени пажњу посетилаца својом грандиозношћу.
Напуштајући Ваљево, на оближњем брду изнад града, поново се заустављају како би “направили“ који снимак испред споменика подигнутог у славу народном хероју Стевану Филиповићу ““ Фићи, ширећи подигнуте руке у вис са стиснутим песницама говорећи: “Сви смо ми Стеван“!
Следи посета манастиру Ћелије, подигнут у четрнаестом веку, смештен у клисури реке Градац, у једној дубодолини, обраслом густом шумом, коме се сада стиже асфалтним путем удаљен од главног пута око два километра. До манастира се може стићи нешто краћом пречицом прелазећи 930 степеника, у једном правцу, и нешто стрмијим пределом шуме! Манастир је предиван, величансвен, поред кога је саграђена железничка пруга Београд ““ Бар.
Клисура Градац је природно добро, под заштитом државе, кроз коју протиче река Градац, резерват биљног и животињског света. Река Градац постаје од река Буковске реке и реке Забаве. Дужина реке Градац је 28 км. Првих 14 км су у време лета безводни или са минимално воде и тај предео носи назив Сувак. Други део реке Градац, у дужини од четрнаест километара, је богат водом и са ушћем у Ваљеву, где се улива у Колубару!
На удаљености од око 3 километра, од поменутог манастира Ћелије, је манастир Лелић, задужбина упокојеног владике Николаја Велимировића и његовог оца Драгомира, у коме се налазио кивот са моштима упокојеног владике Николаја, чије мошти су 12. маја 1992. г. пренете из манастира Св. Сава у Либертвилу, држава Илионис, у САД.
Посебан ужитак за шабачке планинаре била је посета Бранковини, и бранковачкој цркви, подигнутој у славу Арханђела 1830. године, поред ње су бројни споменици породице Ненадовић и познате и омиљене песникиње Десанке Максимовић (1898 - 1998) академик, поред чијег споменика је изведен рецитал њених песама, од стране чланова планинарске дружине!
М.Ботић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa