Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
ЗАВРШЕН 21. ФЕСТИВАЛ РУЖА У ЛИПОЛИСТУ

ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ И ЛЕПОТЕ

Концерт „Тхе Фрајли“ и руже на поклон Шапчанима. Етно и књижевно вече у Липолисту. Награда Фестивала за најбољи асортиман у производњи ружа Средњој пољопривредној школи са домом ученика Шабац. Прстен пријатељства новинарки Тањи Петернек Алексић
У земљи ружа/Ваља вредно радити. Бити вазда на ногама/Имати дуге руке, написала је књижевница Тања Крагујевић у својој песми „Земља ружа“. Колико су вредно радили организатори 21. фестивала „Руже Липолиста“ у периоду од прошлог до овог јуна, најбоље илуструје податак да се у дворишту ОШ „Војвода Степа“ у Липолисту ове суботе окупио рекордан број излагача, у петак вече у двориштима породица Топаловић и Маринковић није мањкало посетилаца, а да је наступ „Тхе Фрајли“ у шабачкој пешачкој зони, прошлог четвртка био један од посећенијих скупова ове године. Најбољима су и овај пут додељене Фестивалске награде у неколико категорија.
Шапчанима руже и музика
Традиционалном расподелом 1.000 ружа нашим суграђанкама и пригодним културно уметничким програмом на бини испред Културног центра, прошлог четвртка, свечано је отворен 21. фестивал посвећен краљици цвећа. Пре наступа ученика Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ и рецитатора, обједињеног називом „Само да руже лепше цветају и миришу“, посетиоцима се испред покровитеља манифестације града Шапца обратио заменик градоначелника и председник организационог одбора Фестивала Немања Пајић. Као поклон суграђанима за крај првог фестивалског дана на бини испред поште уприличен је концерт новосадске групе „Тхе Фрајле“.
- Наш Фестивал „Руже Липолиста“ има велики потенцијал, економски и туристички. Град то препознаје и даје подршку вредним произвођачима цвећа из Липолиста и других места. Ово је прилика да се размене искуства и знања и размотре идеје о заједничком наступу и пласману на страним тржиштима, рекао је Пајић.
Прилике за размену искустава и склапање нових пословних сарадњи, овај пут, свакако није недостајало. Наиме, међу узгајивачима биљака свој асортиман су завршног дана излагали како произвођачи тако и дистрибутери пропратног програма и репро материјала за производњу цвећа, а међу посетиоцима су били и гости из амбасаде Индонезије у Републици Србији, партнери на „3Р“ пројекту из Славонског Брода, председник Белгијско-српске пословне асоцијације Хуго Ван Вегер, представници Регионалне привредне коморе Ваљево.
У време кад наука и технологија сваким даном иду корак даље, да би руже цветале а својим мирисом и лепотом име Липолиста сведочиле и у далеким земљама Европе и Русије неопходно је консултовати и произвођаче пратећег програма и репро материјала. С тим у вези, на липолиштанским штандовима ове године је било свега: од цвећа до сувенира.
-Долазимо из Београда. Први пут смо у Липолисту и дошли смо на позив Милана Топаловића са којим интензивно сарађујемо. Наша пословница се налази на простору некадашњег Гарден центра, и продајемо јако широку палету производа неопходних за цвећарство и баштованство. Имамо и бројне супстрате од универзалних до специјализованих за родендроне, цитрусе, орхидеје, као и бројне прихране за цвеће - навели су представници фирме “Домел“ из Београда.
Корак даље ка развоју сеоског туризма
У петак вече програм је почео у етно домаћинству сликара Слободана Топаловића у Липолисту. У бајковитом амбијенту том приликом су наступили фолклорна секција Липолист, аматерско позориште „Вожд“ Мишар и НДА „Весело мајмунче“, као и вокали Христина и Катарина Трифуновић. Други део вечери био је резервисан за сада већ традиционално дружење код Маринковића, где је промовисана и збирка причи о биљкама под називом „Писац у врту“.
- Ове године почињемо и формално да се бавимо туризмом, и то у виду понуде за организовање ручкова уз музику у нашем дворишту, док се до следећег фестивала надамо да ће наши смештајни капацитети бројати око 50 лежајева. Тај део наше делатности ће се звати „Кућа Маринковића у Липолисту“- истакао је Милан Маринковић.
Прошлогодишњи и овогодишњи победници
У великом броју Фестивалских награда, свакако најзначајнија је она која се додељује за најбољи асортиман у производњи ружа. Прошле године та титула је припала расаднику Ивановић из Синошевића.
- Од када смо почели да се бавимо производњом ружа учествујемо на овом Фестивалу. Награда је огромни подстрек за даље, али и само појављивање на оваквој једној манифестацији је од великог значаја у смислу остваривања нових пословних познанстава и унапређења саме производње- истакао је испред расадника „Ивановић“ Милош Ивановић.
Победник 21. „Ружа Липолиста“ у овој категорији је шабачка Средња пољопривредна школа са Домом ученика. Наведено признање је дошло као логични наставак серије успеха које је ова образовна установа током претходних година имала приликом такмичења у изради аранжмана од ружа ученика средњих пољопривредних школа из Србије, али и вишегодишњег преданог залагања у унапређењу производње цвећа.
-Смер техничар хортикултуре у нашој школи постоји већ целу деценију, док се на школској економији производњом садница бавимо последњих шест година - истакла је професорка Милена Стаменић, једна од најзаслужнијих што су шабачки ученици са смера хортикултуре по својој успешности постали препознатљиви на такмичењима широм државе.
Прстен пријатељства за новинарку РТС
Организациони одбор Фестивала цвећа „Руже Липолиста“ и Милан Маринковић, дародавац Прстена пријатељства, одлучили су да прстен ове године припадне Тањи Петернек Алексић, новинарки РТС . Како је наведено у образложењу, прстен који од недавно носи име мајке дародавца „Драгославин прстен пријатељства“, се додељује ауторки емисије „Као сав нормалан свет“ због афирмације позитивних вредности, новинарску професионалност и сачувану знатижељу, као и за неговање лепоте речи и лепоте духа и једноставност коју поседују само искрени заљубљеници и посвећени чувари истинских вредности.
- Када ме следећи пут буду питали да ли и где има још увек тог дивног и нормалног света сасвим сигурно ћу одговарати да, идите у Липолист да видите ко све живи тамо. Ово место је чаробно, а ове људе је окупило заједничко осећање и побуда да сачувају оно што је лепо - рекла је Петернек Алексић.
Прстен пријатељства јој је уручила прошлогодишњи носилац те титуле глумица Рада Ђуричин.
Рекордан број излагача
Последњег фестивалског дана у дворишту липолиштанске школе, на традиционалној изложби цвећа се окупио велики рекордан број излагача. Око 40 штандова, од којих 20 произвођача цвећа, украсног и зачинског биља.
- Почели смо у једној учионици ове школе, а сада смо стигли до цифре од 40 штандова. Ово је за сада рекорд, а оно што ме посебно радује је разноврсност понуде. Поред цвећа и биља, и пратећег асортимана за бављење овим послом, по први пут имамо и штанд са сувенирима- навео је Милан Маринковић и изразио мишљење да прави развојни потенцијали ове манифестације за сам Липолист још увек нису у потпуности спознани.
-Бојим се да Липолист не зна још увек много о правој вредности Фестивала. Односно, мислим да потенцијали још увек нису искоришћени на прави начин и искрено се надам да ће се то једном десити- каже Маринковић.
Од школске учионице до дворишта малог да се поставе штандови свих заинтересованих излагача. Превалио је Фестивал дуг пут за време свог вишедеценијског трајања. Но, на крају истог, у циљу очувања лепоте и традиције, остаје жеља да ће следећи бити још успешнији а још увек неискоришћени потенцијали, бити препознати и упошљени.
Награђени на 21. фестивалу цвећа
- Награда за најбољи асортиман у производњи ружа припала је Средњој пољопривредној школи са Домом ученика из Шаца, другопласирани у овој категорији је био расадник „Ивановић“ из Синошевића, док је треће место припало расаднику Милана Маринковића из Липолиста.
- Признање за најбољи асортиман ван асортимана ружа понео је расадник „Зелени мед“ из Голубинаца.
- Прстен пријатељства Тањи Петернек Алексић.
- Такмичење у изради аранжмана од ружа ученика средњих пољопривредних школа из Србије: прво место припало је Пољопривредној школи ПКБ из Београда, другопласирани су били ученици Пољопривредне школе из Панчева, док су трећи били представници Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ из Пожаревца.
Концерт за посетиоце
У културно уметничком програму последњег дана узели су учешћа: КУД „Абрашевић“, АНИ „Хајдук Станко“, УА „Чивија“, КУД „Господар Јеврем“ Јевремовац и ученици ОШ „Војвода Степа“ из Липолиста.
Текст: Т.Трифковић-Б.Јелић, Фотогр

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa