Инфо

18. јун 2015.18. јун 2015.
НЕБОЈША ЗЕЛЕНОВИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА, О ПРВИХ ГОДИНУ ДАНА РУКОВОЂЕЊА ГРАДОМ

НЕ ОБАЗИРЕМ СЕ НА УВРЕДЕ, БАВИМ СЕ ЧИЊЕНИЦАМА

Уместо таблоидизације стварности, отварамо могућност да грађани живе своје животе и обезбеђују сигурнију будућност својој деци. Уместо болесног поимања политике и социјалне патологије, указујемо на значај институција и пристојно друштво. То је једини начин да се придружимо европској заједници, где нам је природно место, каже градоначелник Шапца Небојша Зеленовић
Градоначелника Небојшу Зеленовића, изабраног двотрећинском већином пре годину дана на седници Скупштине града Шапца, дочекала је гомила проблема. На челну градску функцију ступио је истог дана када је укинута ванредна ситуација након мајске поплаве. Први задатак био је стабилизација система и помоћ грађанима у надокнади штете. Прва похвала на рачун шабачке власти стигла је из врха државе, и то за помоћ грађанима у прикупљању документације за надокнаду штете од поплаве. Прво обећање дато грађанима да ће депонија на Дудари бити затворена, испуњено је. Година је завршена без губитака, са измиреним обавезама према свима и првим резултатима промене у поставци система. У 2015. годину ушло се са великим пројектима. Прву годину руковођења Зеленовић је посветио испуњавању обећања датих грађанима. Нимало лак посао, имајући у виду да је једини градоначелник у Србији који не припада странкама владајуће гарнитуре на републичком нивоу.
Небојша Зеленовић за „Глас Подриња“ говори о домаћинском вођењу Шапца, града који промовише и спроводи политику суштинске децентрализације и грађанске самоуправе. То је, како каже, једини начин да грађани живе боље, а друштво напредује.
Кажете да на критике одговарате радом. Шта издвајате као урађено за првих годину дана руковођења градом и на шта сте нарочито поносни?
- Финансијска консолидација система, затварање депоније, завршетак реконструкције и доградње базена, промене у начину рада градске администрације, решавање проблема у функционисању здравствених амбуланти у селима, чишћење каналске мреже. То су послови којима смо доказали способност да управљамо градом и показали одговорност према грађанима. Нормално је да било ко има замерке на мој рад, али оне се углавном односе на прошлост. Прошлост ме у том смислу не занима, гледам у будућност. Сигуран сам да грађани то подржавају.
Шта сте суштински променили у систему?
- Градска администрација је ефикаснија. Наметнули смо став да грађани нису курири администрације већ је администрација слуга грађанима. Увели смо Јединствени шалтер, брзо се долази до дозволе, за шта нас је Министарство грађевине похвалило. Комуникација са привредицима је побољшана. После 30 година формирали смо одељење Привредне коморе у Шапцу, чије је седиште било у Ваљеву. То је конкретан начин да остваримо сарадњу града и привредника. Променили смо стандарде у локалном парламентарном животу. За годину дана одржали смо 11 седница Скупштине града, што је више него током претходне три године. Опозиција никада није имала више простора да критикује градску власт. То јесте добро али је неопходно да критике буду реалне, у најбољем интересу грађана. Не обазирем се на увреде, бавим се само чињеницама. Верујем да у демократском процесу можемо доћи до најквалитетнијих одлука.
Чиме је Шабац успео да се наметне у не баш повољном времену и окружењу за локалну власт?
- Шабац је прва локална самоуправа у Србији која је јавном понудом емитовала обвезнице намењене финансирању изградње затвореног базена. Емисија дугорочних муниципалних обвезница Града Шапца, вредности 400 милиона динара, у потпуности је реализована. Све обвезнице су продате, а потражња је била 50 одсто већа од понуде. Базен смо изградили, како смо и обећали. Новац који нисмо потрошили уложићемо у пројекте, онако како то грађани буду одлучили. Одмах за нама, овај модел је усвојило неколико градова у Србији. Градоначелник Београда такође најављује увођење муниципалних обвезница као начина финансирања важних пројеката. Шабац је то први урадио.
Да ли је било ризично упустити се у подухват, окарактерисан као пионирски и важан за српско тржиште капитала?
- Када сам пре шест месеци, заједно са Веселином Вуковићем, купио прве обвезнице за изградњу базена, био сам свестан ризика али и искрено веровао у жељу Шапчана да добију базен. Веровао сам и у могућност Града да заврши велики посао. Поносан сам на чињеницу да је шабачка фирма била на челу конзорцијума који је реконструисао и доградио базен, и на сазнање да у граду имамо предузећа способна за такве изазове. Шабац је доказ да је у Србији могуће изградити значајне објекте на време, у договореном року. То ме мотивише за будуће успехе.
Често подсећате на одговорност у одлучивању.
- Одговорност, одлучивање и слобода су нераскидиво везани. Савремене демократске државе децентрализацијом негују и јачају институције. Добар локални политички живот помаже да најбољи представљају своју средину ““ они који имају шта да понуде: идеје, енергију, вољу, одлучност; који су разборити и одговорни. На овим принципима се темељи политика странке Заједно за Србију, која је владајућа у Шапцу и којој припадам.
Одлучује само слободан човек. Слободан је ако је економски независан. Независан, ако пристојно да живи од посла којим се бави. Дуго је то идеал у Србији али када ћемо прећи на праксу?
- Политика суштинске децентрализације и грађанске самоуправе, коју промовише Град Шабац, може да доведе до тог циља. Суштина је у томе да људи одлучују о свом новцу, а предност ове праксе показаћемо на примеру сеоских месних заједница. Све што се прикупи од пореза на имовину остаће на располагању грађанима, као могућност да сами одлучују о својим потребама и општем добру. Тако постају одговорнији према себи и свом окружењу, стичу поверење у институције. Уместо таблоидизације стварности, отварамо могућност да грађани живе своје животе и обезбеђују сигурнију будућност својој деци. Уместо болесног поимања политике и социјалне патологије, указујемо на значај институција и пристојно друштво. То једини начин да се придружимо европској заједници, где нам је природно место.
Шта је најважније на том путу?
- Економија.
Чиме Шабац излази пред инвеститоре?
- У власништву Града Шапца је Северозападна радна зона, намењена изградњи привредно-производних погона, површине 600 хектара и потпуно комунално опремљена. Шабац има Слободну зону, једну од 12 у Србији, у којој инвеститори могу да послују у режиму бесцаринске зоне. У току је сертификација града као повољног привредног окружења. У доношењу одлука мотивисани смо стварањем услова за што повољније пословање привредника. Доприноси за уређење грађевинског земљишта нижи су за 50 одсто. У групи смо градова који најбрже издају грађевинске дозволе. Осим што је трговачки центар северозападне Србије, Шабац би, изградњом луке на Сави, омогућио јефтин транспорт за привреду и сврстао се међу значајне транспортне центре. Бројне су олакшице за и инвеститоре у области пољопривреде коју сматрамо стратешком за Град Шабац.
Шта је остало од моћног индустријског центра?
- Добар део индустријске производње је сачуван. Данас ради „Еликсир“, бивша „Зоркина“ фабрика минералних ђубрива, са најмодернијом технологијом. Ту је фабрика керамичких плочица, фабрика боја и лакова „Тикурила“, за коју кажу да је међу најбоље три фабрике овог профила у Европи, фабрика лекова у власништву немачког концерна „Штада“, Весковини груп, који производи делове за аутомобилску индустрију. Велики је број мањих производних погона. У Шапцу послују најпознатији трговачки ланци, што није случајно, јер капитал препознаје тржиште.
Да ли тренутно има заинтересованих инвеститора?
- Приводимо крају склапање посла са још три страна инвеститора из Италије, Летоније и Македоније, који ће у старту запослити 300 људи, и са пет домаћих инвеститора код којих ће посао наћи најмање 100 суграђана. У току су преговори са инвеститорима из Јапана и Немачке, чији је добар исход известан. Много тога зависи и од подстицаја Владе Републике Србије инвеститорима. Надам се да ће Влада Србије имати разумевања за Шабац и да ће на потребе овог дела Србије одговорити на прави начин.
Како град може да помогне у запошљавању?
- Шабац је пољопривредни крај и ту видимо шансу за најбрже запошљавање. У сезони брања јагода, на хиљаду хектара у шабачком крају упослено је од пет до десет хиљада људи. После тога долази сезона малине, трешње, вишње... Експанзија у гајењу јагоде почела је 2004. године, када је Град Шабац увео субвенције у бушење дубинскох бунара. До сада је ископано 260 бунара, а од ове године поднето је више од 20 захтева.
Колико се Шабац ослања на пољопривреду?
- Половина становништва Шапца је на сеоском подручју, ово је пољопривредни крај. Свесни чињенице да је пољопривреда наша највећа развојна шанса, помажемо произвођачима да више зараде од посла којим се баве, да им обезбедимо стабилно тржиште и сигуран пласман производа. Удвостручили смо буџет за пољопривреду. Субвенционишемо камате на пољопривредне кредите за набавку нове и половне механизације, стоке и репро материјала. До сада смо субвенционисали камату за 100 милиона кредита. Помажемо у садњи јагода и трешања. Под јагодом је око 1.000 хектара земљишта, а произвођачи су зарадили више од 12 милиона евра од продаје јагода. Све то, захваљујући помоћи Града пољопривредницима у бушењу дубинских бунара чиме је у безводној Поцерини могуће остварити одличне резултате у производњи воћа. Под трешњом је 200 хектара земљишта, и ова производња је све атрактивнија за наше пољопривреднике. Подржавамо њихово удруживање како би стандардизовали производњу и испунили све услове за наступ на европском тржишту. Пре неколико месеци су, о трошку Града, боравили у Милану чија је тржница друга по величини у Европи. Имали су прилику да виде како се воће пакује и пласира. Желимо да исто применимо овде.
Шта је најважније обезбедити да би Шабац постао боље и привлачније место за живот?
- Ауто-пут, односно брзу саобраћајницу од Руме до Шапца. То је животно питање за Шабац јер ће омогућити већи број фабрика у индустријској зони, а то значи више зарада и бољи живот за грађане Шапца. После ситуације из 2007. године, када је приликом саобраћајног бројања оптерећење на овој деоници случајно или намерно умањено за 40 одсто, било је озбиљних наговештаја изградње ауто-пута, али на томе се завршавало.
За годину дана учинили сте знатне измене у раду градске администрације. Шта то значи за грађане?
- Све је подређено циљу да грађанима пружимо ефикасну и јефтину услугу. Оформили смо услужне центре у селима, где градски повереници помажу мештанима да без одласка у град обаве већину административних послова, на једном месту, у својој месној канцеларији. Све што треба да ураде мештани је да оду код свог повереника и поднесу захтев. Све остале послове ради наша локална самоуправа.
Како се Шабац уклапа у рачуницу о максималном броју запослених у јавном сектору?
- Град Шабац нема вишка запослених у јавном сектору. Са 1.560 запослених у јавном сектору, уклапамо се у рачуницу. У Градској управи је 180 запослених, а до краја јуна биће их 167, што је сигурно најмање на подручју Србије, и што је свакако најефикаснија управа с обзиром на то да опслужујемо 120.000 становника.
Претио је озбиљан проблем затварања десетак сеоских амбуланти.
- Знатан број лекара отишао је у пензију, на специјализацију или у иностранство, а нове није било могуће запослити због одлуке Владе Србије о забрани запошљавања у јавном сектору. Решили смо проблем тако што смо запослили десет лекара и десет медицинских техничара, а њихове зараде финансирамо из градског буџета. Обећали смо грађанима доступност здравствене заштите без обзира на то да ли живе у граду или у селу. Обећања се морају испуњавати, а мој посао је да нађем начин и решење за то.
Прошле године Шабац је био у жижи јавности због поплава. Шта чините да до тога више не дође?
- Чекајући изградњу насипа уз реку Саву, за шта је надлежна Република, чинимо све што је у моћи локалне самоуправе да заштитимо људе и имања од плављења. Тако смо од почетка априла очистили 50 километара канала и водотокова другог реда на критичним тачкама, за шта је из градског буџета утрошено 30 милиона динара. Радови се настављају како би свих 100 километара било очишћено, а изводе се по одлуци Градског штаба за ванредне ситуације. Најважнија нам је безбедност грађана, али и њихових домаћинстава, ораница и земље. Град Шабац је урадио свој део посла и уредио водотоке другог реда за које је одговоран. Грађани су задовољни јер су им куће и домаћинства безбедни, бар у делу за који је одговоран Град Шабац.
Социјална заштита је важна димензија руковођења градом. Какви су резултати у овој области?
- У сфери социјалне заштите је увек недовољно урађено и увек може боље. Наш Центар за социјални рад има најширу палету услуга у Србији, бринемо о социјално угроженима, старима и немоћнима. Потписан је још један уговор о изградњи објеката за становање у заштићеним условима. За домет у континуираном пружању помоћи избеглим, расељеним и прогнанима лицима јавно смо похваљени од међународних институција.
Који су најважнији послови у овој години?
- Наставак разговора са инвеститорима и успостављање нових контаката. Све наше одлуке мотивисане су стварањем услова за привлачење инвеститора и што повољније пословање привредника. Ових дана почиње уређење градског трга. Размишљамо о томе како да у Шапцу буде што више зелених површина, да уз реку Саву посадимо хектаре шуме, изградимо бициклистичке стазе, да буде што више спортских терена, дечјих игралишта... Посебну пажњу поклањамо младима. Подстичемо науку, образовање, културу, дајући предност младима. Поносни смо на наше математичаре, физичаре, хемичаре, уметнике и све младе људе који својим трудом афирмишу истинске вредности. Правимо од Шапца добро место за живот. И грађани ће ценити по томе шта је ко урадио, а не шта је ко причао.
Власт се мења на изборима
Србија је болесна од политике али не желим и да Шабац буде болестан од политике. Волео бих када би се људи који се баве политиком више бавили животима грађана, а мање собом. Притисци у Шапцу актуелни су не само ових дана већ три године уназад. Ми своју енергију желимо да трошимо на побољшање живота грађана, а не на политичке борбе. Свако ко има потребу нешто да мења, нека сачека изборе и на изборима тражи своју шансу. Имамо двотрећинску већину у Скупштини града и тако ће бити до краја мандата.
Власт се мења на изборима и то је темељна претпоставка модерног демократског друштва. Све друго је примитивна заједница.
Г.С.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa