Инфо

3. јун 2010.3. јун 2010.
СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

ОСТАВИ И ПОБЕДИ

Према свеобухватном истраживању здравља становништва Србије из 2006. године добијени су забрињавајући резултати. Пушачи представљају 33,6 одсто одрасле популације Србије. Од тог броја 38,1 одсто су мушкарци, а 29,9 одсто жене. У популацији од 15 до 19 година, проценат омладине која пуши износи 15,5. То је за 7,4 одсто мање него 2000. године. Од тог броја 18 одсто пушача су дечаци, а 13 одсто девојчице. Мада, када говоримо о овом узрасту, много више је забрињава чињеница да је 70,8 одсто деце свакодневно изложено бар пет сати дневно дуванском 
Тема овогодишњег “Светског дана без дуванског дима“ су девојчице и жене као мета дуванске индустрије. Према постојећим подацима број мушкарака пушача је достигао врхунац, док стопе пушења код жена још увек расту. Оне представљају основну циљну групу планираних активности дуванске индустрије. Шабачки Завод за јавно здравље у сарадњи са градском Општом болницом, спровео је, овом приликом, истрживање о распрострањености пушења и изложености дуванског дима међу трудницама и породиљама.
Од укупно 165 трудница које су учествовале у анонимној анкети и поред свесности о штетности дуванског дима на потомство, у време зачећа активно је пушило 41 проценат испитаница. Та стопа се није значајно смањила ни у следећим триместрима трудноће. Када је реч о “пасивној“ изложености опасним материјама из дуванског дима, према резултатима, највећу “опасност“ за будуће маме представљају њихови мужеви, док су намање дуванском диму изложене на рандом месту. Да је и колико је пушење по њих штетно обавештене су највише преко средстава јавног информисања, док је јако мали број њих рекао да је те информације добио од свог лекара.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa