Инфо

30. јул 2015.30. јул 2015.
ПЛАНИНАРСТВО

БАЧКОЈ У ПОХОДЕ

Шабачки планинари, чланови ПСД “Цер“, након пар изведених акција, у првој половини текуће године, на планинске врхове изнад хиљаду и више метара, на подручју Србије и окружења, донели су Одлуку да првог викенда у месецу августу 2015. године учине посету Бачком округу.
Територија Бачке простире се на северозападном делу Војводине, у саставу Републике Србије, коју чине три Округа: Северно-бачки, коју чине две општине и један град - Суботица, док Западно-бачки округ чине три општине са једним градом, а то је Сомбор и трећи округ чини Јужно-бачки округ, кога чини тридаест општина и град Нови Сад. Бачка спада у најразвијеније регионе Србије и Војводине, са веома израженом културом. Вредно је поменути, један веома важан историјски податак, да је 25. новембар 1918. године одржана Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих словенских народа у Новом Саду, када је Скупштина прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србије.
Бачку регију ограничавају реке Дунав и Тиса. Њена земља је изузетног квалитета на којој успевају све пољо културе, од којих ћемо поменути веома цењену бачку пшеницу. На теренима, око Карађорђева веома добро успева пиринач. Знатан део њене територије покривен је шумом, због чега су ту позната ловишта, као што је ловиште у Карађорђеву које ће шабачки планинари неизоставно посетити.
На свом путу шабачки планинари прво су одсели у Србобрану, правећи краћу паузу, а потом су обишли део града, са посетом православној цркви, једина у том делу Бачке са два звоника, који симболизују јединство српског народа са обе стране реке Дунав. Средишњим делом Србобрана прокопан је Мали канал који делује као већа река и он повезује, преко Великог канала Дунав ““ Тиса ““ Дунав целу Војводину од Бездана до Натине, преко Црвенке, Бечеја, Зрењанина, Вршца све до Беле Цркве у Банату.
Највећи део времена Шапчани су провели у Дворцу Богдана Дунђерског који је удаљен око 14 км од Бечеја, на путу за Бачку Тополу. Дворац је изграђен у периоду 1919. до 1923. године, на комплексу од преко 65 хектара земљишта, кога је саградио Србин, херцеговачког порекла, великопоседник, а по угледу на дворце у Европи. Поред дворца саградио је капелу, у којој је и сахрањен, ту је ергела са шездесетак расних коња, велики базен, парк са стогодишњим стаблима...
Ништа мање интересовање није владало и за посету Специјалном резервату природе “Карађорђево“, пространо шумско подручје уз реку Дунав, један од најбоље очуваних ритских подручја Војводине, са бројним стазама за шетњу и доста девастираним објектима. Терен пребогат високом дивљачи, са познатом ергелом коња, ту је и резиденција Јосипа Броза Тита.
Шапчани су посетили и Петроварадинску тврђаву, коју подиже Аустроугарска концем 1692. године у циљу одбране од Турака. Градња тврђаве трајала је 88 година и њена градња завршена је 1780. Иста је под заштитом државе.
Програм ове акције био је изузетно богат и интересантан и свима ће остати у пријатном сећању виђеним, доживљеним и упамћеним сазнањима.
М.Ботић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa