30. jul 2015.30. jul 2015.
PLANINARSTVO

BAČKOJ U POHODE

Šabački planinari, članovi PSD “Cer“, nakon par izvedenih akcija, u prvoj polovini tekuće godine, na planinske vrhove iznad hiljadu i više metara, na području Srbije i okruženja, doneli su Odluku da prvog vikenda u mesecu avgustu 2015. godine učine posetu Bačkom okrugu.
Teritorija Bačke prostire se na severozapadnom delu Vojvodine, u sastavu Republike Srbije, koju čine tri Okruga: Severno-bački, koju čine dve opštine i jedan grad - Subotica, dok Zapadno-bački okrug čine tri opštine sa jednim gradom, a to je Sombor i treći okrug čini Južno-bački okrug, koga čini tridaest opština i grad Novi Sad. Bačka spada u najrazvijenije regione Srbije i Vojvodine, sa veoma izraženom kulturom. Vredno je pomenuti, jedan veoma važan istorijski podatak, da je 25. novembar 1918. godine održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih slovenskih naroda u Novom Sadu, kada je Skupština proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbije.
Bačku regiju ograničavaju reke Dunav i Tisa. Njena zemlja je izuzetnog kvaliteta na kojoj uspevaju sve poljo kulture, od kojih ćemo pomenuti veoma cenjenu bačku pšenicu. Na terenima, oko Karađorđeva veoma dobro uspeva pirinač. Znatan deo njene teritorije pokriven je šumom, zbog čega su tu poznata lovišta, kao što je lovište u Karađorđevu koje će šabački planinari neizostavno posetiti.
Na svom putu šabački planinari prvo su odseli u Srbobranu, praveći kraću pauzu, a potom su obišli deo grada, sa posetom pravoslavnoj crkvi, jedina u tom delu Bačke sa dva zvonika, koji simbolizuju jedinstvo srpskog naroda sa obe strane reke Dunav. Središnjim delom Srbobrana prokopan je Mali kanal koji deluje kao veća reka i on povezuje, preko Velikog kanala Dunav ““ Tisa ““ Dunav celu Vojvodinu od Bezdana do Natine, preko Crvenke, Bečeja, Zrenjanina, Vršca sve do Bele Crkve u Banatu.
Najveći deo vremena Šapčani su proveli u Dvorcu Bogdana Dunđerskog koji je udaljen oko 14 km od Bečeja, na putu za Bačku Topolu. Dvorac je izgrađen u periodu 1919. do 1923. godine, na kompleksu od preko 65 hektara zemljišta, koga je sagradio Srbin, hercegovačkog porekla, velikoposednik, a po ugledu na dvorce u Evropi. Pored dvorca sagradio je kapelu, u kojoj je i sahranjen, tu je ergela sa šezdesetak rasnih konja, veliki bazen, park sa stogodišnjim stablima...
Ništa manje interesovanje nije vladalo i za posetu Specijalnom rezervatu prirode “Karađorđevo“, prostrano šumsko područje uz reku Dunav, jedan od najbolje očuvanih ritskih područja Vojvodine, sa brojnim stazama za šetnju i dosta devastiranim objektima. Teren prebogat visokom divljači, sa poznatom ergelom konja, tu je i rezidencija Josipa Broza Tita.
Šapčani su posetili i Petrovaradinsku tvrđavu, koju podiže Austrougarska koncem 1692. godine u cilju odbrane od Turaka. Gradnja tvrđave trajala je 88 godina i njena gradnja završena je 1780. Ista je pod zaštitom države.
Program ove akcije bio je izuzetno bogat i interesantan i svima će ostati u prijatnom sećanju viđenim, doživljenim i upamćenim saznanjima.
M.Botić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa