Инфо

10. јун 2010.10. јун 2010.
ШАБАЧКА БИБЛИОТЕКА

ПОРОДИЦА ЈЕ КОЛЕВКА ЛИЧНОСТИ

Породица је најзначајнија и најинтимнија људска група која има за циљ да изгради нову, здраву људску личност. Ту не постоје крута правила. Емотивна компонента је најбитнија, што значи да се комуникација учи кроз и уз помоћ љубави. Ако ћемо бити прецизни, две кључне особине здраве комуникације у породици су љубав и искреност, истакла је др Љиљана Тодоровић
У Библиотеци шабачкој, недавно је одржано друго предавање из циклуса „Култура живљења“ на тему „Породица као извор здраве комуникације“.
Др Љиљана Тодоровић, неуропсихијатар, рекла је да је само нормална особа у стању да оствари пожељну комуникацију, али да није лако дефинисати појам здраве личности. - Можемо рећи да је особа нормална, уколико је зрела и адаптирана, или како је Фројд говорио „она која је способна да ради и воли“. Таква особа је искрено заинтересована за мишљење саговорника, не показује агресију, нити има потребу за доминацијом, има разумевања за слабости и мане саговорника. У пожељној комуникацији постоји узајамни однос који се заснива на уважавању, толеранцији и позитивним емоцијама. Неопходно је да човек добро познаје самог себе да би могао да комуницира са другим човеком.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa